x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mituri și adevăruri despre slăbit

Mituri și adevăruri despre slăbit

de Oana Portase    |    29 Iul 2017   •   12:32
Mituri și adevăruri despre slăbit
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Internetul este plin de informații despre diete și exerciții pentru slăbit, dar multe dintre ele se bat cap în cap. Astfel ajungem să facem greșeli luându-ne după mituri și apoi suntem dezamăgiți că nu am obținut rezultatele așteptate. Abdomene zilnic, suplimente nutritive, mai puține mese pe zi, mai mult sport? Care este adevărul?

Pentru că circulă multe informații contradictorii, am stat de vorbă cu antrenorul de box și specialistul în nutriție Adrian Bogdan. Am alcătuit astfel un top cu cele mai răspândite mituri și le-am demontat pe rând.

1.  Abdomenele mă ajută să scap de grăsimea de pe abdomen

Abdomenele nu sunt suficiente pentru a scăpa de grăsimea enervantă de pe abdomen. Acestea ne ajută să ne creștem masa musculară în zona abdominală dar pentru a scăpa de straturile de țesut adipos trebuie să ne concentrăm pe alimentație și pe exerciții fizice care să implice toate grupele musculare, explică Adrian Bogdan.

2. Cu cât mă antrenez mai mult, cu atât mai bine

Un antrenament mai lung și mai intens înseamnă și o perioadă de recuperare mai mare. Prin antrenament excesiv crește riscul accidentărilor, de aseamenea mușchii nu au timp să se recupereze și corpul să se refacă.

3. Cu cât transpir mai mult, cu atât arzi mai multe calorii

Transpirația este răspunsul biologic al organismului care ne răcește pielea și ne reglează temperatura internă. Aceasta poate fi și rezultatul unei temperaturi mai înalte din mediul înconjurător fără să aibă efect direct asupra caloriilor arse.

4. Dacă mă înfometez, voi slăbi

Adevărul este că după curele de slăbire drastice există șanse mai mari să vă îngrășați. Deși veți pierde inițial în greutate, după revenirea la un regim alimentar normal veți lua mult mai repede în greutate. De aseamea acestea pot provoca dereglări serioase în organism.

5. Suplimentele nutritive mă ajută să slăbesc

Dieta alimentară rămâne baza unei cure de slăbire sănătoase, spuplimentele pot ajuta doar într-o oarecare măsură.

 

PONT

Nu sări peste mese. Mănâncă puțin și des pe parcursul zilei și nu lăsa senzația de foame să-și facă apariția. Încearcă să nu consumi nimic cel puțin 2 ore înainte de culcare.

 

6. Dacă mănânc seara, mă îngraș

Ce este important este cantitatea totală de calorii de-a lungul întregii zile și ce activități fizice au fost desfășurate de-a lungul acelei zile. Totuși ar fi indicat ca masa de seară să nu fie cea mai bogată masă a zilei.

7. Carbohidrații nu sunt buni

Depinde ce fel de carbohidrați consumăm. Aceștia reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism. Ar trebui să evităm carbohidrații simpli precum zahărul sau fructoza (se găsește în fucte), însă carbohidrații complecși – cereale, orez, grâu – contribuie la un regim alimentar complex și sănătos.

8. Slăbesc dacă mănânc fructe

Dietele bazate doar pe fructe nu sunt tocmai recomandate. Fructele conțin fructoză, un zahăr natural, care până la urmă duce tot la kilograme în plus. Fructele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă dar trebuie să avem grijă la cantitate și la orele la care le consumăm. Ar trebui să evitați să mâncați fructe seara.

9. Slăbesc doar prin sport

Lucrurile stau de fapt invers. Slăbești cu un regim alimentar sănătos, în timp ce sportul te ajută să te tonifiezi. Doar prin sport, oricât de mult efort depui, nu ai cum să slăbești. Mișcarea nu poate compensa pentru toate caloriile consumate. Nu poți mânca pâine, dulciuri, diverse mâncăruri cu sosuri și apoi să mergi la sală și să crezi că slăbești. Regim alimentar, sport, un stil de viață sănătos sunt cheia pentru topirea kilogramelor în plus.

10. Slăbesc cu produse bio

Produsele de la rafturile bio nu sunt produse dietetice. Sunt mulți care fac această confuzie. Produsele bio pot fi de multe ori bombe calorice la fel de periculoase ca dulciurile obișnuite, mai spune antrenorul.

Înainte să ne schimbăm stilul de viață pentru a slăbi ar trebui să ne documentăm în detaliu despre ce avem de făcut. Uneori aceste mituri despre sport și diete fac chiar mai rău și duc la îngrășare. Antrenorii sportivi, de fitness sau doctorii nutriționiști sunt oamenii la care ar trebui să apelăm cu încredere. Uneori doar câteva sfaturi simple sunt suficiente pentru a face schimbări majore. Important este să nu ne înfometăm și să nu exagerăm cu sportul.

CALEIDOSCOP

Ecusonul electronic

“The Badger” este un ecuson electronic care afișează imagini, informații sau GIF-uri cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Ecusonul are un rol practic, dar și de socializare. “The Badger” aduce lucruri despre tine din lumea online în intercațiunea offline cu cei din jur. Ecusonul costă aproximativ 80 de dolari.

Skateboardul electric

Huger este un skateboard electric care poate atinge viteza de 40 de km/oră și poate parcurge o distanță de 35 de kilometri. Skateboardul este ușor, iar autonomia bateriei este de 2-3 ore. Dacă se descarcă, bateria poate fi schimbată în nici 60 de secunde. Cu ajutorul unei aplicații pe telefon poți seta viteza skateboardului. Huger costă 600 de dolari, iar o baterie de schimb ajunge la 150 de dolari.

Rucsacul care îți încape în buzunar

O companie din Statele Unite a scos pe piață rucsacul care se poate face atât de mic încât îți încape în buzunar, dar, în același timp, este suficient de mare ca să cuprindă tot ce ai nevoie pentru aventurile tale. Materialul din care este făcut e rezistent la apă. Rucsacul “Sea to Sky” costă 60 de dolari.

 

×