x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Modificări - Reglementări pentru produsele fără gluten

Modificări - Reglementări pentru produsele fără gluten

de Nicoleta Catana    |    29 Sep 2007   •   00:00

In cadrul următoarei sesiuni a Comitetului Codex Alimentarius, SUA işi vor exprima foarte clar poziţia in ceea ce priveşte standardele pentru produsele fără gluten.

In opinia autorităţilor de peste ocean, acestea trebuie să cuprindă toate tipurile de alimente care nu conţin această substanţă. Codexul Standard curent pentru produsele fără gluten se aplică doar produselor prelucrate care au fost special preparate pentru a satisface nevoile consumatorilor care prezintă intoleranţă la proteine.

Conform poziţiei exprimate de SUA in cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Comitetului pentru nutriţie şi alimente pentru diete speciale, acest Codex ar trebui extins pentru a putea fi aplicat şi produselor alimentare care in forma lor naturală nu conţin gluten. Acest scop extins pe o scară mai largă vine mai ales in sprijinul persoanelor care suferă de celiachie, a declarat un reprezentant al SUA. Acesta a completat că prin această iniţiativă se recunoaşte faptul că multe produse alimentare au multiple ingrediente şi unii consumatori s-ar putea să nu fie capabili să identifice in cel mai scurt timp alimentele care conţin numai ingrediente naturale fără gluten, fără a fi nevoie această precizare pe eticheta produsului. De asemenea va apărea specificaţia "fără gluten" şi pe etichetele produselor care in mod natural nu conţineau gluten, dar cărora li s-a adăugat.

Celiachia este caracterizată de o intoleranţă la gluten, o proteină care se găseşte in diferite cereale, inclusiv grău, secară şi orz. Maladia este incurabilă, dar prin evitarea consumului de gluten aceste simptome pot fi evitate şi se pot reduce riscurile bolii.

×
Subiecte în articol: bun de consum gluten