x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Moş Crăciun, poveste pentru fiecare

Moş Crăciun, poveste pentru fiecare

18 Dec 2007   •   00:00

De Crăciun totul e posibil. Oamenii trăiesc altfel. Trăiesc parcă intr-o lume de poveste, in care dăruiesc şi primesc bucurie. Chiar dacă unii spun că Moş Crăciun nu există, el este povestea de care avem nevoie.

De Crăciun totul e posibil. Oamenii trăiesc altfel. Trăiesc parcă intr-o lume de poveste, in care dăruiesc şi primesc bucurie. Chiar dacă unii spun că Moş Crăciun nu există, el este povestea de care avem nevoie.

Tot anul suntem prinşi intre prea multe responsabilităţi. De Crăciun putem insă imprumuta din bucuria şi imaginaţia copiilor noştri. Să intrăm astfel in jocul lui Moş Crăciun. In jocul Moşului blănd şi darnic, care aduce speranţă şi bucurie in sufletele tuturor, fie copii, fie adulţi. In jocul Moşului cu barbă albă, imbrăcat in roşu, care vine intr-o sanie trasă de reni şi lasă cadouri pentru toţi. Ce poate fi mai frumos decăt bucuria tuturor copiilor din lume atunci cănd deschid cadourile frumos aşezate sub brad in dimineaţa de Crăciun!

Legenda Moşului

Fantezia este la ea acasă de Crăciun. Este greu de stabilit o linie de demarcaţie intre real şi imaginar in ceea ce-l priveşte pe Moş Crăciun. Legendele explică de ce cadourile sunt aduse tocmai in noaptea de 24 spre 25 decembrie, in noaptea Naşterii Domnului. Potrivit legendelor, in această noapte, Crăciuneasa, soţia lui Crăciun, o primeşte in gazdă pe Fecioara Maria, oferindu-i adăpost in grajd, fără permisiunea soţului. Cănd a aflat acest lucru, Crăciun i-a tăiat măinile soţiei, dar Maica Domnului i le-a lipit la loc. Această minune l-a convins pe Crăciun să treacă la creştinism. De bucurie, Crăciun a aprins in curte un foc din cioturi de brad şi a jucat hora cu slugile lui. De asemenea, in semn de mulţumire, Crăciun a impărţit Sfintei Familii daruri - lapte, caş, urdă, smăntănă. De aici, transfigurarea lui Moş Crăciun intr-un sfănt care aduce daruri copiilor de ziua Naşterii Măntuitorului Iisus Hristos. Acest obicei se suprapune peste imaginea darurilor pe care magii le aduceau la staulul in care s-a născut Măntuitorul. Alte legende spun că in momentul călătoriei in America, coloniile olandeze au adus cu ele un episcop care purta un costum roşu şi mergea călare pe un cal alb. Episcopul era un bătrăn vesel care făcea daruri tuturor.

Personaj de poveste

Acel bătrăn vesel creează magia sărbătorilor. Ştim foarte bine cine este Moşul şi de unde vine, insă continuăm să ne bucurăm in fiecare an de cadourile lăsate sub brad. La fel cum făceam in copilărie.

Modul in care ne-a fost transmis in copilărie spiritul Crăciunului rămăne in sufletele noastre pentru totdeauna. Şi astfel il transmitem mai departe copiilor noştri. Psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie consideră că Moş Crăciun este un personaj de poveste. Şi chiar aşa este bine să il prezentăm copiilor noştri. Ei il vor percepe ca pe acel bătrănel vesel, cu barbă albă şi veşminte roşii, care vine in casele noastre cu sacul plin de daruri. Pănă la o anumită vărstă, cănd copiii incă trăiesc intr-o lume fantastică impletită cu realitatea, ei cred fără indoială in Moş Crăciun. Insă pe măsură ce merg la grădiniţă, la şcoală, credinţa in Moş Crăciun incepe să se zdruncine şi apar intrebările de genul "Unde stă Moş Crăciun tot restul anului?, De ce sunt mai mulţi Moşi in magazine şi pe străzi?, Dar cum ştie Moşul că am fost cuminte?". "Pe copiii de 6-7 ani nu are rost să ii amăgim. Este inutil să le inducem imaginea unei persoane reale a lui Moş Crăciun. Acum este momentul ideal in care le putem explica faptul că imaginea lui Moş Crăciun există in sufletele noastre. Ceea ce trebuie să le transmitem copiilor noştri este spiritul Crăciunului. Acesta rămăne viu atăt timp căt ne bucurăm in mod autentic de această sărbătoare. Acum este momentul să ii invăţăm pe copiii noştri ce inseamnă a dărui şi a primi, ce inseamnă timpul petrecut in familie şi nu in ultimul rănd ce inseamnă a iubi", este de părere psihologul nostru.

Nostalgie, bucurie, dar şi stres

Magia Crăciunului apare din nevoia oamenilor de a crede intr-un miracol. Iar această nevoie ţine foarte mult de lumea copilăriei. De aceea, perioada Sărbătorilor trezeşte in sufletele noastre momente din copilărie. Cănd mama pregătea tot felul de bunătăţi. Cănd in casă pluteau miresme de scorţişoară, vanilie, brad, portocale. Cănd tata avea căteva zile libere pe care le petrecea cu noi. Nostalgia şi dorul de casa copilăriei noastre ne fac să simţim nevoia de a petrece Sărbătorile alături de cei dragi.

Un alt sentiment pe care ni-l trezeşte Crăciunul este bucuria de a aştepta darurile Moşului, bucuria de a ne intălni cu familia, bucuria de a asculta colinde, bucuria de a ne impodobi casa... Insă această bucurie nu poate fi simţită decăt de cei care cred cu adevărat in spiritul Crăciunului. "Din păcate, există şi oameni care incet-incet se indepărtează de acest spirit şi consideră Crăciunul doar un eveniment social sau, mai rău, un motiv de stres, de oboseală, de enervare din cauza agitaţiei din magazine. Şi pentru persoanele singure, Crăciunul poate veni cu tristeţe, cu melancolie şi ingrijorare", remarcă psihologul Ştefania Niţă. Ea ne asigură insă că niciodată nu este prea tărziu pentru a invăţa să credem din nou in Moş Crăciun aşa cum făceam in copilărie. Avem nevoie doar de puţină voinţă şi un pic de atenţie la noi inşine, la micile lucruri din jurul nostru. Este suficient să privim zămbetul copiilor noştri sau al persoanei iubite, să surprindem sclipirea din ochii lor in momentul in care se aprind beculeţele din brad. Să ne facem timp să ascultăm colinde. Să savurăm mirosul cozonacilor şi al sarmalelor. Să ne bucurăm de acel "La mulţi ani!" cu care suntem intămpinaţi cănd deschidem uşa. Toate aceste emoţii alcătuiesc spiritul Crăciunului. Dacă reuşim să le observăm ne vom face cel mai frumos dar de Crăciun. Ne vom umple sufletul de bucurie.

GREŞELI. Unii părinţi petrec foarte puţin timp cu copiii in restul anului. Şi de aceea, de Crăciun incearcă să "ii mituiască" pe cei mici cu jucării, dorind astfel să compenseze prin cadouri lipsa afecţiunii. "Sunt jucării cu preţuri exorbitante, cumpărate doar pentru a compensa lipsa de implicare in viaţa copilului, pentru a rezolva sentimentul de frustrare al părinţilor. De multe ori, părinţii au uitat să facă bucurii copilului lor: au uitat să-l ducă la patinoar sau să-i cumpere un Moş Crăciun de ciocolată", ne spune psihologul Mirela Zivari.

ADULŢI. "Oamenii au tendinţa naturală de a face cadouri. Nu ştiu dacă acest lucru se intămplă pentru a ne incărca din bucuria celor care primesc cadoul oferit sau pentru a ne demonstra nouă inşine că suntem atăt de buni incăt reuşim să facem cadouri. Oamenii au nevoie să se simtă buni şi darnici. De multe ori insă, suntem meschini şi orgolioşi. Iar atunci cănd facem cadou luăm in calcul care a fost valoarea cadoului primit de la celelalte persoane", arată psihologul Mirela Zivari de la PsihoConsulting.

DORINŢE. Scrisoarea către Moş Crăciun reprezintă un generator de speranţă. Copilul ştie că cineva ii va cunoaşte şi ii va indeplini dorinţele. A scrie lui Moş Crăciun este şi o formă prin care copilul poate să işi lase găndurile libere, să exprime in scris ceea ce nu poate spune prin viu grai. Insă pe măsură ce copilul creşte este bine ca scrisoarea către Moşul să se transforme intr-o discuţie cu părinţii. In felul acesta se creează o cale de comunicare. Este o bună ocazie in care copilul se poate exprima, iar părintele poate cunoaşte ce işi doreşte copilul.

CE ADUCE? Este bine ca Moşul să ii aducă micuţului tot ce doreşte in scrisoare? Psihologul Ştefania Niţă spune că este bine ca Moşul să ii indeplinească o dorinţă sau două, dar bucuria copilului va fi cu atăt mai mare cu căt va avea parte şi de o surpriză. De aceea este important ca părinţii să intuiască dorinţa copilului şi să pună sub brad şi un obiect (un joc, o carte, un şevalet, un minipian) cu care să il surprindă. Astfel, copilul nu va avea cum să spună "ştiam ce o să-mi aducă Moşul".

×