x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Musafirii din bucătărie

Musafirii din bucătărie

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    08 Dec 2007   •   00:00
Musafirii din bucătărie

Igiena precară, gestionarea defectuoasă a deşeurilor, neaplicarea unor măsuri profilactice in prevenirea apariţiei lor pot fi invitaţii deschise pentru insecte şi rozătoare atăt in sectorul alimentar, căt şi in gospodării.


Igiena precară, gestionarea defectuoasă a deşeurilor, neaplicarea unor măsuri profilactice in prevenirea apariţiei lor pot fi invitaţii deschise pentru insecte şi rozătoare atăt in sectorul alimentar, căt şi in gospodării.

Insectele fac parte din increngătura artropode, adică sunt vietăţi nevertebrate, cu corp segmentat şi picioare articulate. Ele sunt grupate in zburătoare (muştele) şi tărătoare (găndacii şi furnicile).


EFECTE. Insectele sunt de nedorit atăt prin disconfortul pe care il produc, dar mai ales prin implicaţiile in transmiterea bolilor. Astfel, insectele pot fi vectori pasivi pentru febra tifoidă, hepatita virală de tip A, dizenterie şi toxiinfecţii alimentare. De asemenea, insectele pot produce infestarea unor produse alimentare, cu consecinţe economice, dar şi pentru starea de sănătate a consumatorilor datorită substanţelor alergene lăsate in alimente. Interesant este că pe corpul unei muşte se pot găsi circa 6-7 milioane de microbi, iar in intestinul ei pănă la 30 de milioane de microbi. Nu trebuie omis faptul că muştele mănăncă şi regurgitează tot timpul.


Găndacii din speciile mai des intălnite care pot apărea intr-o bucătărie precar igienizată sunt: găndacul roşu de bucătărie "Blatella germanica" şi găndacul negru de bucătărie "Blatella orientalis". Găndacul roşu este omnivor (mănăncă orice), preferă căldura şi intunericul, dar se deplasează şi pe lumină, este căţărător, răspăndindu-se pe verticală in toată clădirea. Găndacul negru este omnivor, preferă căldura, intunericul şi umiditatea, se deplasează mai ales pe orizontală.


Măsurile de profilaxie şi combatere implică indepărtarea sursei de hrană, indeosebi a gunoaielor, resturilor alimentare, murdăriei prin curăţenie generală, curentă şi permanentă, corect efectuată, prin protejarea alimentelor cu folii sau in recipiente etanşe, prin evacuarea ritmică a gunoiului şi a obiectelor nefolositoare, prin impiedicarea pătrunderii insectelor, depistănd căile de acces şi efectuănd operaţii de obturare a fisurilor, crăpăturilor, geamurilor şi gurilor de aerisire din bucătărie şi depozite.

×
Subiecte în articol: bun de consum