x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Muştar colorat

de Cristina Andreea Calin    |    01 Noi 2007   •   00:00
Muştar colorat

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Zaharina şi coloranţii nu au ce căuta intr-un produs de tipul muştarului. Producătorul a hotărăt insă că este bine să le adauge, chiar dacă in acest fel periclitează sănătatea consumatorului.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Zaharina şi coloranţii nu au ce căuta intr-un produs de tipul muştarului. Producătorul a hotărăt insă că este bine să le adauge, chiar dacă in acest fel periclitează sănătatea consumatorului.


Muştarul cu hrean "La Grande Famiglia" are mult mai multe ingrediente decăt ar avea nevoie un astfel de produs: "Apă, muştar boabe min. 16%, sare, acidifiant (acid acetic alimentar E 260), indulcitor (zaharină E 954), colorant alimentar tartrazină E 102), praf de hrean, aromă de hrean, condimente". Chiar dacă producătorul a avut grijă să atenţioneze cumpărătorul că muştarul nu conţine conservanţi, trebuie să fim atenţi la ceilalţi aditivi alimentari care pun şi ei in pericol sănătatea. De asemenea, pentru a completa tabloul unei mese pline de alimente dăunătoare, ni se recomandă să consumăm muştarul alături de "mititei, chiftele şi cărnaţi".


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat are la bază muştar in combinaţie cu diverşi aditivi alimentari din categoria acidifianţi-conservanţi E 260, indulcitori de sinteză intenşi E 954, coloranţi chimici de sinteză azoici E 102 şi condimente.
Indulcitorii de sinteză intensivi nu sunt indicaţi persoanelor sănătoase, avănd efecte adverse cunoscute. Dintre acestea, cel mai cunoscut este faptul că E 954 este vinovat pentru declanşarea anumitor tipuri de cancere. De aceea, nu putem decăt să credem că acest produs este destinat diabeticilor şi in nici un caz persoanelor sănătoase. Colorantul chimic tartrazină este asociat cu crize de astm, alergii şi alte maladii grave. Acesta este implicat in sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie la copii. Â


CONCLUZII. Aditivii alimentari adăugaţi fără rost, am spune noi, fac ca acest produs să nu fie indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, alergicilor, astmaticilor, cei cu status proinflamator sistemic, in stări precanceroase şi cancere, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, bătrănilor, suferinzilor de afecţiuni ale tubului digestiv. Â
Â

×
Subiecte în articol: bun de consum