x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nici o masă fără peşte!

Nici o masă fără peşte!

de Gina Matei    |    17 Noi 2009   •   00:00
Nici o masă fără peşte!
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Aveţi probleme cu colesterolul? În acest caz, înlocuiţi carnea de porc cu cea de peşte. Asta pentru că peştele conţine grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.



Grăsimile din seria acizilor esenţiali omega 3 se găsesc în carnea de peşte oceanic de apă rece, cum ar fi macrou, hering, somon, cod, ton, sardin. Ce rol au aceste grăsimi? Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste grăsimi previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Carnea de peşte este recomandată mai ales celor care suferă de diferite boli cardiace, dar ajută şi la menţinerea unui nivel constant al glicemiei. Prin consumul săptămânal de peşte se combate o gamă largă de afecţiuni, de la astm până la unele forme de cancer.

Benefic femeilor însărcinate
Aceleaşi grăsimi omega 3 recomandă consumul de peşte în timpul sarcinii. Acesta este foarte important atât pentru viitoarea mamă, cât şi pentru făt. La femeile însărcinate, necesarul acizilor graşi este cu 2,5 ori mai mare decât al celorlaltor femei, dar consumul frecvent de peşte acoperă această cantitate.

Pe lângă aceste grăsimi, peştele oferă şi vitamina D, atât de necesară consolidării sistemului osos, iodul necesar dezvoltării creierului copilului, dar şi fier indispensabil creşterii normale a fătului. Este foarte important să se diversifice speciile de peşte consumat.

Specialistul nostru recomandă ca peştele să fie consumat cu încredere şi în curele de slăbire, tocmai pentru că are mai puţine calorii comparativ cu celelalte tipuri de carne. Astfel, heringul oferă 167 calorii/100 g, macroul - 183, tonul - 160. Pentru mai puţine calorii, puteţi mânca peşte de apă dulce. Acesta are carnea mai slabă decât cel oceanic şi, prin urmare, un aport caloric mai mic. 100 g păstrăv conţin 85 de calorii, iar aceeaşi cantitate de crap - 83 de calorii.

Vitamina D
Peştele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Peştele care se remarcă datorită consumului ridicat de vitamina D este heringul. Astfel, 100 g de hering furnizează jumătate din doza zilnică de vitamina D. În sezonul rece, când organismului nu mai asimilează vitamina D ca urmare a expunerii la Soare, se recomandă consumul de peşte pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru sănătatea sistemului osos.

Mod de preparare

Carnea de peşte este mai uşor de digerat decât alte feluri de carne, însă depinde de modul în care este preparată. Cel mai bun este peştele fiert sau la grătar. Preparat astfel, peştele îşi păstrează toate proprietăţile nutritive. Specialistul nostru atrage atenţia că peştele prăjit nu este recomandat. Dacă suntem pofticioşi şi nu rezistăm tentaţiei de a-l consuma preparat astfel, ar fi bine să fie pregătit într-un ulei rezistent la prăjire: ulei de măsline, de palmier sau de rapiţă.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra consumului de peşte afumat. Acesta este mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conţine şi substanţe nocive.

Preferaţi peştele sărat? Acesta este mai bun decât cel congelat, însă trebuie desărat înainte de consum, mai ales de hipertensivi.

RECOMANDAT TUTUROR. S-a demonstrat că, în cazul copiilor, peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale. Iar persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână prezintă un risc scăzut de a suferi de boala Alzheimer.

BENEFICIU.
Peştele ajută la menţinerea unei bune condiţii fizice, dar şi psihice. Mai mult decât atât, persoanele care consumă cantitatea de peşte recomandată de nutriţionişti sunt mai puţin predispuse la depresie. Aceasta se datorează faptului că acizii graşi omega 3 cresc nivelul de serotonină şi de dopamină, două substanţe cu rol important în combaterea depresiei.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata