x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Novatini - Tabletă cu margarină

Novatini - Tabletă cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    22 Dec 2008   •   00:00
Novatini - Tabletă cu margarină

Tableta cu cremă de lichior de vişine Novatini se vinde la raionul de ciocolată, deşi din compoziţie pare mai degrabă un amestec de margarină, zahăr, arome sintetice şi aditivi alimentari.



Tableta analizată este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat: zahăr, sirop de glucoză, izoglucoză.

Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pe eticheta produsului scrie că are în compoziţie lichior de vişine, însă aroma de vişine este sintetică, iar băutura nu are decât o pondere de 0,02%. Totuşi, tableta are alcool etilic într-o cantitate importantă, poate ca o compensaţie faţă de lipsa lichiorului.

Tableta conţine un colorant chimic, azoic, de sinteză, azorubina E122, cu efecte adverse asupra sănătăţii. Acesta declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, provoacă urticarie, edem şi are un mare potenţial
cancerigen.

Acidul sorbic, E200, poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Doza zilnică admisă este de 25 mg/kg corp. Din cauza compoziţiei, produsul are o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, bătrânilor, suferinzilor de cancer, celor cu afecţiuni neuropsihiatrice, celor cu ADHD. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide. Persoanele cu intoleranţă la lactoză, cei cu alergie la soia, alune, arahide şi cu celiachie vor testa reacţia organismului la produs.

Ingrediente

Tabletă cu cremă lichior de vişine 36%. Zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, pudră de cacao, zer praf, sirop de glucoză, izoglucoză, agent de umezire (sirop de sorbitol E420), alcool etilic, lapte praf integral, emulgator (lecitină din soia E321), invertază, aromă natural identică (vişină), sare iodată, acidifianţi (acid citric E330, acid lactic E270), pudră naturală de vi­şine (0,04%), aromatizant (vanilină), lichior de vişine (0,02%), conservant (acid sorbic E200), colorant alimentar (azorubină E122). Poate conţine urme de alune, arahide, migdale şi gluten. Valori nutriţionale/100 g: valoare energetică 425,4 Kcal/1.782,5 Kj; proteine 2,6 g; glucide 55,3 g; lipide 23,8 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum