x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nuga din margarină

Nuga din margarină

de Mihaela Ionescu    |    09 Mar 2009   •   00:00
Nuga din margarină

Pentru producătorul Enola reţeta de nuga este simplă: se amestecă zahăr cu margarină şi se presară arahide. Consumatorul va suferi însă complicaţii mai ales dacă produsul va face parte din dieta lui zilnică.



Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutriţional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absor­bţie rapidă (zahăr şi sirop de glucoză). Din această cauză pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insu­li­nă într-o perioadă scurtă de timp.

De asemenea, produsul analizat conţine o cantitate foarte mare de grăsime vegetală hidrogenată (margarină). Aceasta este incriminată în apariţia unor boli grave ale inimii şi ale ficatului. De aceea, în unele ţări folosirea grăsimilor vegetale hidrogenate a fost restricţionată, iar în altele interzisă.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că, în concordanţă cu Regulamentul European 1924/2006 produsul nu corespunde criteriilor nutriţio­nale, fiind dezechilibrat din acest punct de vedere.

Din informaţiile nutriţionale pe care le oferă producătorul rezultă că nuga are şi o valoare energetică foarte ridicată de care trebuie să ţină cont mai ales persoanele obeze sau supraponde­rale. Produsul analizat nu conţine aditivi alimentari, dar acest lucru nu înseamnă că are o valoare biologică ridicată. Dimpotrivă, având în vedere că are în compo­ziţie în special ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, adu­ce deservicii sănătăţii consumatorilor.

Producătorul nu specifică dacă aromele utilizate sunt naturale sau de sinteză, detaliu important în stabilirea calităţilor nutriţionale ale produsului. Oricum, prin cantitatea mare de margarină folosită se compromite toată compoziţia.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptea­ză, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, hepatice, re­nale, dermatologice, stomatologice, celor cu hiperuricemie (gută), celor cu celulită, persoanelor cu statu proinflamator siste­mic, celor cu dislipidemii. Suferinzii de dia­bet vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la ara­hide şi la ou vor testa o mică parte de produs pentru a vedea reacţia organismu­lui.

ETICHETA
Zahăr, sirop de glucoză, arahide 20%, albumină, grăsime vegetală hidrogenată, aromă de migdale şi vanilie. Valoarea nutritivă la 100 g produs: valoare energetică 416 kcal, glucide 86%, grăsime 5,3%, proteină 6,1 %, umiditate 2,2%

×
Subiecte în articol: bun de consum