x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ofertă bogată de fructe

Ofertă bogată de fructe

de Georgeta Licsandru    |    01 Sep 2008   •   00:00

Oferta toamnei este bogată: mere pentru combaterea obezităţii, pere pentru recăpătarea energiei, struguri pentru păstrarea tinereţii, prune pentru prevenirea anemiei. Vitaminele, mineralele, fibrele alimentare constituie zestrea cea mai de preţ cu care vin fructele de toamnă.



Oferta toamnei este bogată: mere pentru combaterea obezităţii, pere pentru recăpătarea energiei, struguri pentru păstrarea tinereţii, prune pentru prevenirea anemiei. Vitaminele, mineralele, fibrele alimentare constituie zestrea cea mai de preţ cu care vin fructele de toamnă. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să profităm acum de vitaminele şi mineralele în stare naturală, pentru a ne asigura imunitatea înainte de răcirea vremii. Specialistul nostru apreciază gutuile, unele dintre cele mai aromate roade ale toamnei. Acestea se disting prin bogăţia de vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP şi minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier). De aceea, toamna este recomandată o cură cu gutui sau suc de gutui proaspete pentru întărirea imunităţii.

Cură după vacanţă

Mulţi dintre noi vin din vacanţă cu două-trei kilograme în plus. În asemenea situaţii, o cură cu fructe este cea mai bună soluţie. “Cele 2-3 kilograme în plus pot fi eliminate uşor dacă alegem alimente cu densitate calorică scăzută – fructe şi legume – şi dacă mai facem şi puţină mişcare”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă în concediu ne-am desfătat cu îngheţată sau prăjituri cu multă ciocolată, acum este momentul să le înlocuim cu un măr, o pară sau nişte prune. Aceste au puţine calorii: merele – 40 de calorii/100 g, perele – 50 de calorii, prunele – 50, strugurii – 60, gutuile – 63.

În acelaşi timp, fructele sînt bogate în potasiu şi apă, ceea ce le conferă proprietăţi diuretice puternice. Potrivit nutriţioniştilor, kilogramele în plus luate în concediu se pot datora unei retenţii de apă, provocată de mîncărurile ceva mai sărate sau condimentate. Dacă mîncăm mere, pere sau prune vom elimina în cîteva zile un litru-doi de apă, iar silueta îşi va recăpăta formele dinainte de concediu. De asemenea, fructele se remarcă prin conţinutul ridicat de fibre alimentare. Acestea intervin în asimilarea grăsimilor şi contribuie la eliminarea lor. Un măr de mărime medie conţine 3,5 g fibre – mai mult de 10% din raţia zilnică. Cercetătorii americani au descoperit că două mere pe zi îmbunătăţesc digestia, ne ajută să ne menţinem silueta şi scad nivelul colesterolului cu 16%. Mai mult, fibrele din fructe contribuie la detoxifierea organismului după concediul în care am mîncat ceva mai multă carne. Fibrele din fructe se umflă, reţinînd şi eliminînd o dată cu apa şi substanţele toxice.

PERE.
În 100 g pere se găsesc 50 de calorii, 7 g fructoză, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele sînt o alternativă sănătoasă la dulciuri. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm pere în momentele de tensiune şi stres şi să nu ne aruncăm asupra dulciurilor concentrate. Datorită fructozei, perele pot fi incluse şi în dieta diabeticilor.

STRUGURI.
Albi sau roşii, strugurii sînt o sursă de acid elagic, antocianidine şi flavonoide – substanţe cu proprietăţi anticancerigene. În coaja boabelor de strugure sînt concentrate de asemenea vitamina C, vitamine din grupul B, betacaroten, potasiu, magneziu. De aceea, dacă stoarcem strugurii şi eliminăm coaja, reducem efectele imunostimulatoare ale strugurilor.

PRUNE.
Sînt printre puţinele surse vegetale de fier: 2 mg/100 g. Datorită fierului, prunele sînt recomandate pentru prevenirea anemiei feriprive. 100 g prune brumării furnizează 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 25 mg calciu, 10 mg magneziu, 330 mg potasiu. Prin conţinutul de potasiul, prunele previn oscilaţiile tensiunii arteriale, fiind indicate cu precădere hipertensivilor.

GUTUI. Spre deosebire de celelalte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci cînd sînt preparate termic. Astfel, dulceaţa, jeleul, compotul de gutui au proprietăţi antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, tonice, digestive, diuretice la fel ca şi fructele crude. Cura cu gutui stimulează pofta de mîncare şi previne anemia.

NUCI. 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii. La început de toamnă ar fi bine să profităm de nucile verzi, care sînt sursă bună de potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu şi vitaminele B, C şi E. Acestea au mai puţine grăsimi decît cele uscate. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi.

MERE.
Aceste fructe sînt bogate în vitamina C, vitamine din grupul B (B1, B2, B3), fier, cupru. De asemenea, merele împiedică asimilarea grăsimilor şi au doar 40 de calorii/100 g. Nutriţioniştii recomandă o cură cu mere persoanelor supraponderale. În timpul curei pot mînca pînă la 1,5 kg mere zilnic.

×
Subiecte în articol: fructe sînt alimentatie echilibrata