x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Orezul pune la punct cancerul

Orezul pune la punct cancerul

de Georgeta Licsandru    |    14 Feb 2008   •   00:00
Orezul pune la punct cancerul

SEMNAL ● Fibrele alimentare contribuie la detoxifierea organismului
Fibrele alimentare din orezul integral reduc riscul de apariţie a cancerului. Iar glucidele, magneziul şi vitaminele din grupul B conferă orezului integral proprietăţi tonice.


SEMNAL ● Fibrele alimentare contribuie la detoxifierea organismului
Fibrele alimentare din orezul integral reduc riscul de apariţie a cancerului. Iar glucidele, magneziul şi vitaminele din grupul B conferă orezului integral proprietăţi tonice.


Orezul brun sau integral se remarcă prin conţinutul ridicat de vitamine din grupul B, care previn tulburările nervoase şi contribuie la transformarea glucozei în energie. De asemenea, orezul integral este superior orezului alb, deoarece  conţine mai mult potasiu, fosfor, magneziu. În 100 g orez integral se găsesc 99 mg potasiu, 43 mg magneziu, 120 mg fosfor, 0,14 mg vitamina B1, 1,3 mg vitamina B3. Prin rafinare, o mare parte dintre vitamine şi minerale sunt eliminate. În consecinţă, 100 g orez alb furnizează doar 54 mg potasiu, 11 mg magneziu, 54 mg fosfor, 1 mg vitamina B3. Vitamina B1 dispare prin rafinare, de aceea orezul alb nu mai conţine deloc acest element valoros.


COLESTEROL. Un alt atu al orezului integral sunt fibrele alimentare – 5 g fibre/100 g faţă de doar 1 g în cazul celui alb. Acest aliment este indicat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie, contribuind la scăderea colesterolului. "În acelaşi timp, în orez se găseşte o substanţă – orizanol – cu proprietăţi hipocolesterolemiante. Această substanţă reduce sinteza şi absorbţia grăsimilor. Orezul este unul dintre puţine alimente care nu conţin sare în mod natural. Din acest motiv, trebuie inclus în regimul alimentar al hipertensivilor. Orezul presupune şi un aport important de potasiu, care contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi menţinerea echilibrului apei în organism", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


FIBRE. Chinezii spun că orezul este un aliment cald pentru stomac, fiind indicat mai ales când stomacul este iritat, deoarece este digerat şi asimilat foarte rapid. Acţiunea anticancerigenă reprezintă un alt avantaj al orezului integral, comparativ cu cel alb. Fibrele alimentare din orezul integral accelerează tranzitul intestinal, absorb substanţele toxice şi le elimină, reducând riscul de apariţie a cancerului de colon. Mai mult, orezul integral conţine tricină, substanţă cu efect anticancerigen dovedit.


Glucide

100 g orez integral conţin 32 g glucide cu absorbţie lentă. Glucidele favorizează eliberarea în organism a serotoninei, substanţă care dă senzaţia de bine a organismului şi menţine în stare de activitate şi vigilenţă cortexul. Datorită glucidelor, vitaminelor din grupul B şi magneziului, nutriţioniştii încadrează orezul integral în categoria alimentelor care reduc stresul. De asemenea, o porţie de orez ne poate ajuta să ne recăpătăm forţele imediat, pentru că acest aliment se asimilează foarte repede. În ceea ce priveşte alimentele cu care se poate combina orezul, nutriţioniştii spun că putem mânca din când în când o friptură slabă la grătar cu o garnitură de orez. Dacă ţinem la silueta noastră în nici un caz nu avem voie să mâncăm pâine cu orez.


×