x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ouale, o sursa buna de crom

Ouale, o sursa buna de crom

13 Sep 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cromul este un oligoelement esential in lupta impotriva diabetului si a colesterolului rau. El intervine in metabolizarea dulciurilor, participa la prevenirea hipoglicemiei, a diabetului si a starilor pre-diabetice. De asemenea, stimuleaza activitatea insulinei, hormon care favorizeaza trecerea glucozei in celule pentru a forma stocuri sau pentru a produce energie. Cromul "usureaza" activitatea pancreasului de producere a insulinei.

In metabolismul grasimilor, cromul are un rol important, facilitand arderea lipidelor, diminuarea nivelului colesterolului rau, prevenirea obezitatii si a bolilor cardiovasculare.

Pentru a beneficia de virtutile acestui element, ratia zilnica de crom trebuie sa fie intre 0,05 mg si 0,07 mg. Studiile arata ca aceasta ratie este foarte rar respectata. Motivul principal este alimentatia bogata in zahar, bazata pe faina alba, lipsita de crom. La diabetici si la persoanele in varsta se inregistreaza cel mai mare deficit de crom.

Carenta de crom se manifesta prin pofta exagerata de dulciuri, oboseala sau scaderea capacitatii de concentrare. Tendinta este de a manca dulciuri mai multe, ceea ce contribuie la scaderea rezervelor de crom si asa mici, dar mai ales la suprasolicitarea pancreasului. Acest cerc vicios poate fi intrerupt prin inlocuirea dulciurilor si a preparatelor din faina alba cu alimente bogate in crom.

Carnea rosie, ficatul de vaca si de pasare, mirodeniile, cerealele nerafinate, cresonul, ouale, nucile, drojdia de bere, germenii de grau, soia, piperul negru sunt principalele surse de crom. Se recomanda ca saptamanal sa introducem in alimentatie cel putin cinci alimente bogate in crom.

CURA ANUALA. Deoarece la diabetici si la varstnici carenta de crom este mai mare, acestor persoane li se recomanda zilnic doze intre 0,025 si 0,050 mg zilnic si trei-patru cure de crom anual. O cura de crom va dura trei saptamani si poate include suplimente cu crom. Trei cure anuale sunt recomandate si persoanelor cu alimentatie dezechilibrata, celor care sufera de hipercolesterolemie, ateroscleroza sau accidente vasculare cerebrale.

SEMNE ALE LIPSEI DE CROM.
  • Pofta exagerata de dulciuri
  • Oboseala si dificultate de concentrare
  • Nivelul ridicat al insulinei
  • Prezenta glucozei in urina (glicozuria)
  • Cresterea trigliceridelor si a colesterolului sangvin.
  • ×
    Subiecte în articol: crom alimentatie echilibrata