x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oul - proteina standard

0
07 Feb 2005 - 00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA


GEORGETA LICSANDRU

Oul este un aliment complet, care furnizeaza organismului proteine de cea mai buna calitate. Una dintre acestea este ov-albumina, pe care Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura o considera proteina-etalon cu valoare biologica standard, care in momentul ingerarii este complet utilizata de metabolismul uman.

Vitamine

Oul este o sursa importanta de grasimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate, care se gasesc in galbenus. "Daca ne referim la continutul lipidelor, oul este un aliment neutru din punct de vedere al colesterolului", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, oul este o bogata sursa de macroelemente importante pentru metabolism: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esentiali, necesari mentinerii sanatatii.

Oul nu contine zaharuri prea multe, insa este o sursa foarte buna de carotenoizi. "Acestia sunt niste antioxidanti eficienti in combaterea stresului oxidativ, care sta la baza foarte multor maladii, inclusiv a imbatranirii precoce", arata prof. dr. Mencinicopschi. Carotenul se gaseste in galbenus, fiind cel care ii confera culoarea galbena. Cantitatea de carotenoizi in ou depinde de aportul de caroten al pasarilor. Galbenusul va avea o nuanta mai intensa sau mai putin intensa in functie de carotenul pe care pasarile l-au luat din hrana.

Datorita faptului ca oul contine atat calciu, cat si vitamina D, indispensabila fixarii calciului in oase, este recomandat in cantitati mai mari in timpul iernii. Astfel se poate reduce riscul de aparitie a osteoporozei, o maladie raspandita nu numai in randul femeilor pre si postmenopauzale, ci si in randul celor tinere si chiar printre barbati. "De aceea, in perioada de iarna putem consuma un minimum de trei oua pe saptamana", ne recomanda prof. dr. Mencinicopschi. In ceea ce priveste valoarea calorica, 100 de grame de ou proaspat de gaina furnizeaza organismului 147 de kilocalorii, iar 100 de grame de oua de rata – 163 de kilocalorii.

Fierte nu ingrasa

Pentru a-si mentine calitatile nutritive, ouale pot fi preparate sub forma de ochiuri romanesti. Astfel, ouale se pun in apa clocotita, albusul se coaguleaza si substantele benefice organismului sunt pastrate. Preparate in acest mod, ouale sunt usor de digerat. "Un alt mod de preparare sunt asa-numitele oua jumari: oul este spart intr-un vas din teflon cu putina grasime – unt sau ulei de masline – si inainte de a se coagula complet este amestecat. In acest fel de preparare isi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive, se inactiveaza cel mai putin vitaminele, iar proteinele sunt denaturate mai putin", spune prof. dr. Mencinicopschi. Cel mai putin digerabil este oul prajit puternic, deoarece prajirea genereaza compusi toxici, care ii anihileaza valoarea. Ouale fierte tari se asimileaza putin si ingrasa mai putin decat ouale preparate in celelalte moduri. Prin fierbere insa se inactiveaza mai mult din substantele valoroase pe care le contine oul crud.

RECOMANDARI. Nutritionistii recomanda oul copiilor peste 3 ani, care au nevoie de 7 micrograme de vitamina D suplimentar pe zi, persoanelor peste 65 de ani si femeilor insarcinate, care trebuie sa isi mareasca aportul de vitamina D cu 10 micrograme pe zi. Cei cu probleme cardiace ar trebui sa consume oua, deoarece contin seleniu si vitamina E.

OUA DE RATA. Din punct de vedere nutritional sunt mai valoroase decat cele de gaina, pot insa fi contaminate mai usor cu salmonella, ceea ce a condus la eroarea potrivit careia oul de rata este mai toxic decat cel de gaina. Oul de rata crud nu trebuie folosit la prepararea maionezelor.

STIRI
OUA DE PREPELITA. Acestea sunt considerate un panaceu universal. Daca pasarile nu sunt furajate corespunzator, valoarea nutritiva a oualor va fi mai scazuta. In cazul persoanelor care sufera de alergii, ouale pot avea un efect de desensibilizare. La copii, ouale de prepelita stimuleaza metabolismul si actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos central. Datorita valorii lor biologice extrem de importante, aceste oua sunt indicate in tratarea infertilitatii masculine.

VITAMINA B12. Un ou furnizeaza mai multa vitamina B12 chiar decat doza zilnica recomandata. Vitamina B12 joaca un rol important in metabolismul fierului, de aceea consumul de oua este un factor de prevenire a anemiei feriprive (manifestata prin carenta de fier). Aceasta boala afecteaza atat femeile insarcinate, cat si o mare parte dintre copii si adolescenti. Oul contine vitamina B6 si acid folic, necesari dezvoltarii sistemului nervos. Pe piata straina se gasesc oua cu un continut ridicat in acizi grasi 3-omega, importanti pentru sanatatea generala a organismului, in special pentru sanatatea sistemului nervos.

CARNE. Cercetatorii americani au publicat rezultatele unui studiu potrivit caruia consumul zilnic de produse din carne creste riscul dezvoltarii cancerului de intestin. Acestia au tinut sub observatie 20 de ani 148.610 persoane. Numarul celor care au consumat frecvent carne rosie si mezeluri (barbatii – 90 g/zi; femeile – 60 g/zi) si au dezvoltat cancer de intestin a fost mai mare cu aproximativ 50% decat al celor care au avut un alt tip de alimentatie. Cercetatorii recomanda consumarea de mezeluri si carne de doua ori pe saptamana: barbatii – cate 60 de grame, femeile – cate 30 de grame.
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   ouale,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Coronavirusul se ascunde şi în praf

Coronavirusul se ascunde şi în praf
Coronavirusul se ascunde şi în prafLa virusurile noi, niciodată nu ştii pe ce drum o apucă. De aceea este atâta circumspecţie în găsirea unui vaccin, în stabilirea unei strategii de luptă cu...

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus
Directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează acum elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea...

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2
Îngrijirea pacienților cu boli neoplazice în perioada pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 a reprezentat o încercare pentru practica medicală curentă a oncologilor. Pacienții cu cancer sunt mai...

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19
Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19, arată un studiu publicat de BMJ Journals, citat de EFE. Cercetarea a fost realizată de oameni de știință din Marea...

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19
SUA vrea să finanțeze un vaccin împotriva COVID-19, realizat de compania britanico-suedeză Astra Zeneca. Suma se ridică la 1,2 miliarde de dolari. Autoritățile americane au anunțat deja că vor...

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
Dacă este să aruncăm o piatră în apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, în funcție de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se întâmplă și atunci când ne apucăm (sau în cazul de față...

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV
Injecțiile cu Cabotegravir s-au dovedit eficiente pentru prevenirea infectărilor cu HIV, virus care provoacă SIDA, dacă sunt administrate la fiecate 8 săptămâni. Acestea sunt mai eficiente decât...

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală
Tulburările de sănătate mintală în rândul copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere, arată un studiu al Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a...

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali
De câteva zile, toată presa internațională serioasă titrează despre un nou sindrom apărut la copiii infectați cu coronavirus în mai multe țări europene și în SUA și care îi îngrijorează pe specialiști....

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune
Îngrășatul a fost una dintre problemele statului în casă pe timpul restricțiilor generate de criza coronavirus. Dacă vreți să dați jos kilogramele în plus, nu doar din rațiuni estetice ci este foarte...

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”
Unul dintre testele care se fac în consultarea bolnavului cu afecțiuni cardiovasculare este proba la efort. Dacă maladia de cord s-a agravat, suferindul parcurge din ce în ce mai puţini metri de mers pe...

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
Pentru mulți dintre noi, anul 2020 a început ciudat și a continuat cu frustrări, multe planuri au fost dejucate și multe proiecte au picat. Pentru mulți a fost, până acum, un „dezastru”, un carusel de...

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă
“Baia de pădure”, o veche terapie japoneză (shinrin yoku) care presupune contopirea cu natura, este una dintre cele mai eficiente metode pe care le recomandă specialiști, pentru a ne reveni psihic și fizic după...

Recomandări privind sarcina și infecția cu Coronavirus

Recomandări privind sarcina și infecția cu Coronavirus
Galerie Foto Informațiile sunt limitate în ceea ce privește efectele infecției cu coronavirus ( SARS-COV-2) asupra femeii gravide și nou-născutului, din cauza unui număr limitat de cazuri. Se pare, contrar așteptărilor, că...

Remdesivir va primi autorizație inițială de punere pe piață în Uniunea Europeană

Remdesivir va primi autorizație inițială de punere pe piață în Uniunea Europeană
Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a anunțat că medicamentul antiviral Remdesivir, produs de compania americană Gilead, ar putea primi, în zilele următoare,...
Serviciul de email marketing furnizat de