x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Păcăleala Prodsper

Păcăleala Prodsper

de Mihaela Ionescu    |    16 Iul 2009   •   00:00
Păcăleala Prodsper

Crenvurştii Prodsper au înscris pe etichetă următoarea sintagmă: "Sănătos şi natural!". Analizând eticheta, ne dăm seama că ce ar putea fi natural nu este sănătos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive.



Producătorul nu avea voie să facă menţiunea "sănătos şi natural" pe etichetă. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de înscrisuri fără să fie verificate, pentru că duc la înşelarea consumatorului. Acesta din urmă ar trebui să citească şi ingredientele, nu numai reclama mincinoasă pe care producătorul şi-o face.

Carnea de porc, de vită şi slănină sunt ingrediente ce s-ar putea încadra în categoria "natural", însă nu pot fi şi sănătoase. Slănina, în special, conţine grăsimi animale saturate, care afectează sănătatea inimii, a ficatului, a sistemului cardiovascular şi pot duce la apariţia cancerului. Sarea, prezentă într-o cantitate mare, este incriminată în apariţia bolilor de rinichi, de inimă şi a hipertensiunii, oricât de naturală ar fi.

Pe lista de ingrediente urmează o serie de substanţe care au trecut prin procedee de industrializare, deci nu pot fi încadrate la categoria "natural". Amidonul de cartofi este folosit pentru a da produsului o textură cât mai aproape de a unuia "sănătos şi natural", neavând un rol nutriţional. Polifosfatul de sodiu este un aditiv alimentar ce dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. Ascorbatul de sodiu este un E, deci nu poate fi natural. Conservantul azotit de sodiu E250 este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, fiind incriminat în apariţia cancerului. La fel de periculos poate fi glutamatul E621, care poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Condimentele naturale şi boiaua de ardei dulce pot fi naturale, dar nu sănătoase pentru toate categoriile de consumatori, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

În urma analizei informaţiilor de pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat nici unei categorii de persoane suferinde, supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează.

Etichetă
Produs afumat şi fiert în membrană artificială comestibilă. Materii prime: carne de porc, carne de vită, slănină, alte ingrediente: sare max. 3 g/100 g, amidon din cartofi, stabilizator polifosfat de sodiu E452, antioxidant ascorbat de sodiu E301, conservant: azotit de sodiu E250, condimente naturale, glutamat E621, proteină din soia, boia de ardei dulce. Valoare energetică 100 g: 386 kcal/1614 kj, proteine 40 g, grăsime 37,11 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum