x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pâine neagră da, pâine albă ba

Pâine neagră da, pâine albă ba

de Gina Matei    |    26 Ian 2010   •   00:00
Pâine neagră da, pâine albă ba

Oferta de pâine, aliment de bază, este extrem de bogată: prăjită, fără sare, albă, neagră, cu ceapă, cu seminţe... Specialistul nostru, profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, ne ajută să alegem.

DIN GRÂU INTEGRAL
Din păcate, pâinea zilelor noastre nu mai seamănă cu pâinea din vremurile biblice, spune specialistul nostru. Pe vremea aceea, pâinea se făcea dintr-o specie de grâu care azi nu se mai cultivă, şi anume spelta.

Grâul se măcina cu mori cu piatră, realizându-se un măciniş total, şi, astfel, se păstrau calităţile bobului. Era o pâine foarte hrănitoare întrucât nu erau îndepărtate vitaminele, germenii. Calitatea superioară era dată şi de faptul că nu se folosea drojdie, ci maia, obţinută prin fermentarea strugurilor.

În trecut, oamenii săraci erau cei care mâncau pâine neagră, în timp ce pâinea albă era preferată de aristocraţi. Situaţia s-a schimbat în secolul al XX-lea, pâinea neagră fiind la mare căutare pentru valoarea sa nutritivă superioară.

OBEZITATE
Pâinea albă se prepară dintr-un grâu comun, moale, care are amidon.
Românii sunt mari consumatori de pâine şi ocupă un loc fruntaş printre ţările din Europa când este vorba de aşa ceva. "Trist este că sunt destui cei care aleg să consume pâine albă. Trist, pentru că pâinea albă este lipsită de multe elemente nutritive de care are nevoie organismul nostru", spune specialistul nostru.

Pâinea albă este dezechilibrată din punct de vedere al profilului nutriţional, are un indice glicemic crescut. Excesul de pâine de acest fel poate duce la îmbolnăvirea pancreasului şi la rezistenţă la insulină. Pe de altă parte, creşte riscul apariţiei de obezitate şi al bolilor cardiovasculare. Avantaj: pâinea albă nu se alterează.

VITAMINE ŞI FIBRE
Acesta este sfatul specialistului nostru, care are şi argumente în acest sens. Pâinea neagră obţinută din făină integrală furnizează energie şi fortifică imunitatea prin conţinutul de vitamine şi minerale din germene. Totodată, aceasta încetineşte procesul de luare în greutate, conferind saţietate, prin conţinutul în fibre. Un dezavantaj este însă că făina integrală nu poate fi păstrată mult timp, întrucât grăsimile din germeni râncezesc relativ repede.

UN MIT
Foarte mulţi dintre noi aleg să prăjească pâinea, convinşi fiind că astfel pâinea nu îngraşă. "Un mit!", dezminte specialistul nostru. Cu atât mai mult cu cât pâinea nu trebuie mâncată niciodată caldă. De preferat ar fi ca pâinea să se consume după patru ore de la scoaterea din cuptor. Prin prăjire, pâinea devine periculoasă pentru stomac, irită mucoasa gastrică. Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că, prin prăjire, pâinea devine cancerigenă.

PENTRU DIABETICI
Persoanele care au diabet pot să mănânce pâine. Însă, în cazul acestora, porţiile zilnice sunt indicate de medic. În acest sens, se ţine seama de valoarea glicemiei. Atenţie însă! Pâinea, cerealele, pastele făinoase şi cartofii sunt cele mai importante surse de amidon. Chiar dacă sunt permise în dieta diabeticului, acesta are voie să mănânce doar două porţii de alimente cu amidon pe zi.

PORŢIA IDEALĂ
Profesorul doctor Gheorge Mencinicopschi atrage atenţia că pâinea îngraşă în condiţiile în care este consumată în cantităţi mari sau este asociată greşit. De pildă, este în regulă ca pâinea să se asocieze cu laptele, dar este o greşeală să o asociem cu carne. În ceea ce priveşte cantitatea zilnică recomandată, femeile pot consuma 100-150 g, iar bărbaţii 200 g.

5519-112202-18_29_sante2.jpg

5519-112203-18_29_sante41.jpg

×