x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pâine sănătoasă din făină integrală

0
Autor: Georgeta Licsandru 07 Feb 2008 - 00:00
Pâine sănătoasă din făină integrală

RECOMANDARE ● Vitamine şi minerale care previn anemia
Făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu făina albă. Totuşi, făina integrală este un ingredient care nu îngraşă.
Kiwi bate portocalele şi bananele Reţetă: Paste cu legume



RECOMANDARE ● Vitamine şi minerale care previn anemia
Făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi de cinci ori mai mult calciu, magneziu, fosfor comparativ cu făina albă. Totuşi, făina integrală este un ingredient care nu îngraşă.


Nutriţioniştii spun că făina integrală este mult mai sănătoasă decât cea rafinată. În sprijinul acestei afirmaţii, ei dau următorul exemplu: 300 g pâine obţinută din făină albă oferă 15% din necesarul zilnic de vitamina B1, în vreme ce aceeaşi cantitate de pâine din făină intermediară ne furnizează 25% din doza zilnică de B1. În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", doctorul Pavel Chirilă prezintă atuurile făinii integrale. Aceasta conţine tărâţe, celuloză, vitamine şi minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Un alt avantaj al făinii integrale este aportul caloric scăzut. Acest lucru este valabil pentru toate produsele obţinute din făina integrală: pâine, paste, biscuiţi etc.


VITAMINE. Făina integrală este superioară celei albe (rafinată), deoarece este obţinută din boabele întregi de cereale, păstrând toate elementele nutritive valoroase. "Principiile nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului de grâu, iar o alimentaţie corectă şi eficientă nu se poate obţine decât folosindu-se făina integrală. Numeroase studii asupra pâinii relevă că pâinea din făină integrală nu predispune la obezitate, îşi păstrează calităţile timp îndelungat şi este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive", arată doctorul Pavel Chirilă, medic primar boli interne.


Germenii boabelor de cereale sunt bogaţi în vitaminele B, E, partea interioară a bobului este o sursă bună de carbohidraţi şi proteine. Coaja boabelor de cereale furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism. Aceşti aminoacizi lipsesc cu desăvârşire din făina albă, pentru că sunt îndepărtaţi în timpul măcinării, în procesul de rafinare. Tot în coaja boabelor de cereale se găsesc fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu. Datorită vitaminelor şi mineralelor, produsele din făină integrală contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin conţinutul de fibre alimentare, făina integrală stimulează digestia şi scade nivelul colesterolului.


COMPARAŢIE. Comparativ cu făina albă, făina integrală conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente şi de cinci ori mai mult magneziu, calciu şi fosfor. "Astfel, valoarea nutritivă a făinii albe este mai scăzută, deoarece nu este reţinută decât o parte din bobul de grâu (circa 50%), iar în partea albă a făinii rămân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive", observă doctorul Pavel Chirilă.


Sfat

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să citim etichetele şi în cazul pâinii, pentru că nici acest aliment n-a scăpat de conservanţi, amelioratori, grăsimi vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate. "Cea mai bună este pâinea din făină integrală, care nu conţine amelioratori, conservanţi sau coloranţi. Pâinea integrală este singura care li se permite cu moderaţie şi persoanelor care suferă de obezitate. În magazine s-a descoperit pâine albă cu caramel, vândută pe post de pâine neagră sau pâine graham care de fapt era o pâine albă cu tărâţe. Pentru a o păstra pe raft mai mult timp, în pâine se adaugă conservanţi. Aceştia omoară bacteriile şi ciupercile microscopice din pâine, însă pot face acelaşi lucru şi cu celulele umane", spune specialistul nostru.

Citeşte mai multe despre:   paine,   făină,   alimentaţie sănătoasă,   integrala

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune
În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. REUMATISM. Îți poți...

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19
Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live...

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...
Serviciul de email marketing furnizat de