x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pâinea cu fier, băgată pe gât cu forţa

Pâinea cu fier, băgată pe gât cu forţa

de Cristina Andreea Calin    |    24 Oct 2008   •   00:00
Pâinea cu fier, băgată pe gât cu forţa

Obligativitatea fortifierii universale a făinurilor cu fier şi acid folic revine în actualitate. Cei care susţin acest proiect le spun celor care nu doresc să mănânce astfel de pâine să îşi cumpere sortimentele nefortifiate din farmacie, la fel cum fac şi cu sarea neiodată.

Datele prezentate la Consultările Europene privind Fortifierea Făinii, care au avut loc în Bucureşti în perioada 20-24 octombrie, arată că această măsură extremă este luată în proporţii covârşitoare în ţările foarte sărace ale lumii. În această situaţie se află Turkmenistanul, Indonezia, Filipine, Venezuela, teritoriile ocupate din Palestina, Chile, Maroc, Oman, Sudan, Nigeria, Ghana, ţări în care populaţia nu are acces la alimente cu fier. În această categorie vor să ne includă şi pe noi, românii, reprezentanţii Iniţiativei pentru Fortifierea Făinii (FFI).

Cei care pledează pentru a introduce făină fortifiată cu fier şi acid folic şi în România spun că, din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape jumătate din femeile însărcinate de la noi suferă de anemie, mai mult de jumătate din copiii sub 12 luni sunt şi ei anemici. În raportul lor mai spun că mai puţin de 30% din românce iau suplimente cu acid folic înainte de a rămâne însărcinate. Chiar dacă sunt de acord că în România se mănâncă foarte multe produse din grâu, care este o sursă de fier, specialiştii FFI spun că prin măcinare acesta se pierde. Ei nu vor face decât să reconstituie cantitatea de fier distrusă prin procedeele tehnice de obţinere a făinii. Acest punct de vedere a fost susţinut şi de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, care însă crede că mai potrivită ar fi o fortifiere parţială. Arnold Timmer, consultantul UNICEF pentru micronutrienţi, a declarat că organizaţia sa “sprijină cu toată puterea şi încurajează România să facă din fortifierea făinii un standard pentru fiecare moară din România”.

SOLUŢIE IEFTINĂ, EFECTE DRAMATICE
Argumentele reprezentanţilor FFI prezenţi la Bucureşti au fost că fierul prezent în pâine este o măsură foarte ieftină de a scăpa populaţia de anemie, iar acidul folic poate duce la reducerea numărului de anomalii congenitale, în special spina bifida şi anencefalia. Numai că studiile realizate până acum au arătat că fierul şi acidul folic de sinteză nu sunt biodisponibile şi fac mai mult rău decât bine organismului, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai grave efecte le are fierul, care este prooxidant şi proinflamator, iar bolnavii hepatici sau cei care suferă de cancer vor avea foarte mult de suferit de pe urma acestei măsuri. Mai mult, prof. dr Constantin Ionescu-Târgovişte, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N.C. Paulescu”, ne spune, citând date din studii recente, că “s-a demonstrat că persoanele obeze, cele cu sindrom metabolic şi cele care sunt predispuse către diabet au un surplus de fier” şi vor fi foarte afectate de această măsură. Mai mult, acesta spune că doar 20% din populaţie va avea de câştigat de pe urma fortifierii universale a făinurilor cu fier şi acid folic, în timp ce jumătate din populaţia României va avea de suferit. Profesorul doctor Ionescu-Târgovişte crede că cel mai bine ar fi să se producă alimente fortifiate destinate strict celor cu anemie. Atât prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, cât şi profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte ar fi dorit să îşi exprime aceste păreri în cadrul conferinţei organizate de FFI, însă nu au fost invitaţi de organizatori să participe.

PREA MULTE CHIMICALE ÎN PĂINE
O altă problemă ridicată de fortifierea universală a făinurilor cu fier şi acid folic este interferenţa acestor substanţe cu aditivii alimentari din produsele din grâu şi cu iodul prezent obligatoriu în sarea de consum. Joe Mulinare, doctor în cadrul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, unul dintre specialiştii prezenţi la consfătuire, a declarat că nu ştie de astfel de interferenţe în SUA şi nici nu sunt preocupaţi de studierea lor. Oricum, în SUA fortifierea nu este universală, astfel încât consumatorii au libertatea de a alege ce fel de făină mănâncă. Şi în Anglia se discută despre fortifierea cu acid folic, însă lumea ştiinţifică a atras atenţia că vitamina B9 consumată în exces duce la apariţia cancerului de colon. Din această cauză, aplicarea măsurii este întârziată. Chiar şi după intrarea în vigoarea a legii, pâinea nu va fi toată fortifiată.

×
Subiecte în articol: bun de consum fier folic