x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pateu din slănină de porc

Pateu din slănină de porc

de Cristina Andreea Calin    |    18 Dec 2007   •   00:00
Pateu din slănină de porc

CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Colorantul folosit poate provoca rinite
Pateul de porc Naţional este un produs sterilizat care are in compoziţie o cantitate foarte mare de slănină.


CE BEM, CE MĂNCÃ...M
Colorantul folosit poate provoca rinite
Pateul de porc Naţional este un produs sterilizat care are in compoziţie o cantitate foarte mare de slănină.


Ingredientele produsului analizat sunt "slănină, ficat de porc 15%, şorici, amidon de porumb, proteină vegetală din soia, zahăr, ceapă, condimente, colorant? carmin E 120, conservant? nitrit de sodiu (E250)". Conţine proteină vegetală din soia. Valoarea energetică este de 241 kcal/1001 kj la 100 de grame, avănd proteine 10,1 g, lipide 19,7 g, glucide 5,9 g.


ANALIZÃ.... Profesorul Mencinicopschi ne spune că pateul analizat este un produs de origine animală, preparat in principal din grăsime (slănină), ficat de porc, şorici (proteină colagenică avănd o foarte scăzută valoare biologică), amidon (principalul zahăr din păine), proteină din soia, zahăr, condimente şi aditivi alimentari. Din această compoziţie rezultă că produsul este dezechilibrat nutriţional, cu o valoare biologică foarte scăzută. Calităţile nutriţionale sunt inrăutăţite de slănină, care este principalul component şi care conţine grăsimi nesănătoase, şorici, şi de aditivii alimentari periculoşi. Nitritul de sodiu E 250Â poate fi cancerigen.

Carminul poate provoca persoanelor sensibile astm, alergii, rinite, erupţii cutanate. Densitatea calorică este ridicată: 241 kcal/100 g.


Recomandările specialistului

Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni renale, hepaticilor, celor care suferă de maladiile Parkinson, Alzheimer, suferinzilor de boli ale colagenului, celor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, bătrănilor. Datorită conţinutului ridicat de zaharuri (5,9%), diabeticii vor ţine cont de acest aport de zaharuri, avertizează profesorul Mencinicopschi in urma analizării etichetei produsului. A nu se consuma cu păine sau mămăligă, deoarece le are in compoziţie sub formă de amidon şi zaharuri simple!

×
Subiecte în articol: bun de consum