x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pavi - Grisine care ne umflă

Pavi - Grisine care ne umflă

de Cristina Andreea Calin    |    18 Aug 2008   •   00:00
Pavi - Grisine care ne umflă

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine E 320 care este cancerigen
Compoziţia grisinelor cu un exces de glicede face ca acestea să aibă o valoare energetică foarte mare. De aceea, sunt contraindicate celor cu probleme de greutate.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine E 320 care este cancerigen
Compoziţia grisinelor cu un exces de glicede face ca acestea să aibă o valoare energetică foarte mare. De aceea, sunt contraindicate celor cu probleme de greutate.

Grisinele cu mac Pavi au în compoziţie: făină de grîu, sare, drojdie, extract de malţ, ameliorator de făină (zaharoză, alpha amilaza), antioxidanţi (B.H.A. butilhidroxianisol E 320, acid ascorbic E 300), emulgator (mono şi gliceride ale acizilor graşi E 471), mac (3%). Consumînd 100 de grame din acest produs veţi acumula 277,7 kcal/1163,1 kj, 8,4g proteine, 7,6g lipide şi 41,8g glucide.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de panificaţie de tip grisine cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu), dar şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat, din extractul de malţ şi zahăr. Din această cauză, încărcătura glicemică a produsului este mare, producînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Grisinele au densitate energetică medie spre mare, 277,7 kcal pe 100 de grame. Produsul este obţinut şi cu ajutorul aditivilor alimentari din categoria antioxidanţilor, emulgatorilor. Dintre E-urile folosite, E 320, butilhidroxianisolul, este cel mai periculos. Acesta poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Mai mult, induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi are efecte estrogenice. Cel mai grav este faptul că E 32O este cancerigen. Grisinele conţin o sursă de gluten şi sare ascunsă de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se depăşi cantitatea de 6 grame pe zi pentru un adult.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, avertizează specialistul nostru. Diabeticii şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, intoleranţă la gluten.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum