x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Peşte cu miros de E-uri

Peşte cu miros de E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    27 Oct 2007   •   00:00
Peşte cu miros de E-uri

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Pateul tartinabil din peşte, Sardes, este un produs pasteurizat care are in compoziţie, pe lăngă diverse sortimente de peşte, şi aditivi alimentari care pot dăuna sănătăţii consumatorului.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Pateul tartinabil din peşte, Sardes, este un produs pasteurizat care are in compoziţie, pe lăngă diverse sortimente de peşte, şi aditivi alimentari care pot dăuna sănătăţii consumatorului.

De pe etichetă aflăm că, pentru a prepara pateul, producătorul a folosit: peşte maturat (macrou, hering, şprot, hamsie) 35%, macrou afănat 15%, proteină vegetală din soia, proteină din lapte, amidon, apă, sare, piper, nucşoară, ciuperci, gogoşari muraţi, castraveţi muraţi, antioxidanţi (lactat de sodiu E 325, acetat de potasiu E 261), gelifiant (gumă guar E 412), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621).


ANALIZÃ.... Produsul tartinabil este realizat dintr-un amestec de specii de peşte oceanic maturat, in combinaţie cu proteină din soia şi lapte, amidon, legume murate, condimente şi aditivi alimentari. In procesul de maturare a peştelui se produc amine biogene de tip histaminic, care pot da afecte adverse consumatorului in funcţie de sensibilitatea acestuia, atenţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Deşi nu există etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că produsul are şi o cantitate mare de sare provenită in special din legumele murate. Potenţiatorul de aromă folosit, glutamatul monosodic pot sinergiza cu substanţele histaminice, mărindu-şi unul altuia efectele nocive.


CONCLUZII.
Produsul nu este indicat suferinzilor de boli hepato-renale, cardiovasculare, hipertensivilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative şi neurologice, suferinzilor de boli dermatologice, suferinzilor de cancer, de reumatisme. Pateul este interzis suferinzilor de hiperuricemie (gută). Produsul va fi testat inainte de a fi consumat de persoanele sensibile, alergice sau cu intoleranţă la glutamatul monosodic, la histamine, la guma guar.

×
Subiecte în articol: bun de consum