x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pionier al cinematografiei științifice medicale, Gheorghe Marinescu a fost felicitat chiar de Lumière

Pionier al cinematografiei științifice medicale, Gheorghe Marinescu a fost felicitat chiar de Lumière

15 Mai 2019   •   12:16
Pionier al cinematografiei științifice medicale, Gheorghe Marinescu a fost felicitat chiar de Lumière

La 15 mai 1938 a murit medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii româneşti de neurologie (n. 28 februarie 1863). A folosit, printre primii, metoda encefalografică în studiul fiziopatologiei sistemului nervos.

Probabil una dintre cele mai importante contribuții a lui Gheorghe Marinescu a fost aceea de folosire a cinematografului în studierea unor maladii psihice, fiind considerat un pionier al filmului ştiinţific (medical) mondial. Între anii 1898 şi 1901, împreună cu operatorul Constantin Popescu, el a utilizat cinematograful în studierea unor maladii psihice. (....)

În 1897, Gheorghe Marinescu susține la Facultatea de Medicină din Paris teza de doctorat cu titlul Mâna suculentă în siringomielie. În același an – întors în țară – primește funcția de șef al serviciului de boli nervoase la spitalul Pantelimon; un an mai târziu este numit profesor la clinica bolilor nervoase a Facultății de Medicină din București.

Tot atunci, în 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizează primul film științific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică”. Însuși Auguste Lumière recunoștea, într-o scrisoare din 29 iulie 1924:

.......................

Citește mai departe AICI

×