x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Poftă bună la ore fixe!

Poftă bună la ore fixe!

de Georgeta Licsandru    |    18 Iul 2008   •   00:00
Poftă bună la ore fixe!

CRONODIETA  ●  Unt, ouă, brînză – la micul dejun şi carne slabă – la cină
Mîncaţi mai mult în prima parte a zilei şi mai puţin în a doua parte. Acesta este principiul de bază al cronodietei – dieta la ore fixe, pusă la punct de nutriţionistul francez Alain Delabos.



CRONODIETA  ●  Unt, ouă, brînză – la micul dejun şi carne slabă – la cină
Mîncaţi mai mult în prima parte a zilei şi mai puţin în a doua parte. Acesta este principiul de bază al cronodietei – dieta la ore fixe, pusă la punct de nutriţionistul francez Alain Delabos.

Organismul nostru este asemenea unui ceas cu un ritm bine stabilit. Acest ceas controlează temperatura corpului, orele de somn sau producţia anumitor hormoni. Dieta trebuie să se supună şi ea ceasului intern. Acest ceas influenţează modul în care alimentele sînt asimilate pe parcursul unei zile, arată dr Alain Delabos, directorul Departamentului de cercetări clinice de la Institutul de studii europene asupra nutriţiei. Dr Alain Delabos ne sfătuieşte ca în prima parte a zilei să mîncăm mai mult, urmînd ca spre seară aportul caloric să scadă simţitor. Potrivit nutriţionistului francez, dimineaţa trebuie să ne aşezăm la masă între orele 6:00 şi 9:00. În acest interval orar, organismul nostru digeră cel mai bine grăsimile. De aceea micul dejun poate să cuprindă unt, brînză, ou şi o felie de pîine. La mijlocul zilei, organismul nostru asimilează foarte bine proteinele. O friptură din carne slabă de vită, pui sau peşte cu o garnitură din legume fierte este potrivită pentru masa de prînz. E foarte important să renunţăm la obişnuitul desert. O prăjitură mîncată după prînz poate provoca tulburări digestive, fără să mai vorbim despre calorii.

DUPĂ-AMIAZĂ. În jurul orei 16:00 se înregistrează o scădere a nivelului glicemiei în sînge. În acest moment ne este permis să ne răsfăţăm cu ceva dulce: un pătrăţel, maximum două de ciocolată amăruie, o salată de fructe, nişte fructe uscate. "La cină este bine să evităm carnea roşie, în schimb putem să mîncăm carne albă: pui, peşte. Carnea roşie se digeră greu, iar în jurul orei 19:00 enzimele digestive deja «dorm»", arată nutriţionistul francez. Acesta atrage atenţia că cronodieta nu este un regim de slăbire. Cronodieta este un regim alimentar care previne tulburările digestive, îmbunătăţeşte starea de spirit şi înlătură tulburările de somn.

Slăbit

Scopul cronodietei nu este nicidecum pierderea în greutate, arată dr Alain Delabos. Este posibil însă ca în timp unele persoane care adoptă acest regim să scape de kilogramele în plus. Regimul propus de dr Alain Delabos nu este deloc restrictiv, putem să mîncăm orice, atît timp cît respectăm principiul de bază: mai multe calorii dimineaţa şi mai puţine seara. Aceasta deoarece digestia este mai intensă în prima parte a zilei. După ora 20:00, activitatea sistemului digestiv se reduce, noaptea au loc procese care ţin de partea de detoxifiere, de prelucrare şi asimilare a alimentului. Somnul agitat şi neodihnitor este doar una dintre problemele care pot apărea dacă ne culcăm cu stomacul plin. În timp, cei care mănîncă mult seara sînt predispuşi la obezitate şi chiar la cancer de esofag.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă