x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Portocale contra anemiei

Portocale contra anemiei

de Georgeta Licsandru    |    26 Feb 2008   •   00:00
Portocale contra anemiei

ATU ● Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului
Portocalele pot fi un mijloc de prevenire a anemiei, deoarece vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente. 100 g portocală conţin 50 mg vitamina C.


ATU ● Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului
Portocalele pot fi un mijloc de prevenire a anemiei, deoarece vitamina C din aceste fructe ajută organismul să asimileze fierul din alimente. 100 g portocală conţin 50 mg vitamina C.


O portocală furnizează aproape dublul necesarului zilnic de vitamina C. Din acest motiv, portocalele sunt recomandate pentru întărirea imunităţii, pentru creşterea rezistenţei la stres, pentru prevenirea virozelor respiratorii şi a anemiei. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi spune că portocalele, dar şi celelalte citrice au un rol deosebit în perioadele când adoptăm un regim preponderent vegetarian, tocmai pentru a evita carenţele de fier şi anemia. Vitamina C are un rol important şi în menţinerea acuităţii vizuale. Cristalinul ochiului uman conţine în mod natural o cantitate mare de vitamina C. De aceea, acuitatea vizuală scade în cazul carenţelor de vitamina C. S-a demonstrat chiar că un aport mai mic de 125 mg vitamina C zilnic creşte riscul apariţiei tulburărilor de vedere. Efect protector asupra acuităţii vizuale au şi luteina şi carotenul, care se găsesc din belşug în portocale.


ANTICANCER. "Aceste fructe conţin, de asemenea, potasiu, licopen, fibre alimentare. Studiile au arătat că un consum constant de portocale şi de alte citrice reduce apariţia cancerului de colon şi a celui de stomac, dar previne şi cataracta", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Efect similar are şi sucul de portocale stors proaspăt. "Sucurile de fructe, deşi nu pot înlocui fructele ca atare, au multe calităţi şi avantaje specifice, îndeosebi profilactice, prevenind formarea calculilor renali şi biliari. În acelaşi timp, ionii de calciu şi potasiu – mult mai concentraţi în sucuri decât în fructe – generează un efect alcalinizant, tamponând aciditatea gastrică", arată doctorul Pavel Chirilă, medic primar boli interne, în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste".


CURE DE SLÅBIRE. Persoanele care vor să slăbească au un aliat de nădejde în portocale. Acestea conţin doar 30 de calorii/100 g, iar vitaminele ne vor ajuta să nu ne simţim extenuaţi din cauza curei. Portocalele intensifică arderea grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sânge. Portocalele sau sucul de portocale stimulează producţia de bilă, lichid secretat de celulele ficatului care contribuie la digestia grăsimilor.


Coaja

De la portocale putem folosi nu numai miezul, ci şi coaja. Coaja de portocale poate fi folosită pentru a da aromă prăjiturilor sau pentru a pregăti dulceaţă, marmeladă. Coaja de portocale are avantajul că păstrează nealterate fibrele alimentare şi licopenul chiar dacă este preparată termic. Între pulpa fructului şi coajă se găseşte un strat alb, numit albedo, bogat în fibre alimentare şi în xilan, substanţă care previne cariile dentare. Beneficiem de toate acestea cu o condiţie: fructele nu trebuie să fi fost tratate cu conservanţi de suprafaţă. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că pe piaţa românească se găsesc citrice tratate cu conservanţi periculoşi pentru sănătate.


100 grame portocale

  • Calorii 30
  • Vitamina C 50 mg
  • Potasiu 120 mg
  • Fibre 2 g
  • Carbohidraţi 9 g

×