x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului și ce reguli trebuie să respecți

Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului și ce reguli trebuie să respecți

18 Noi 2018   •   13:22
Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului și ce reguli trebuie să respecți

Postul Crăciunului începe de astăzi, miercuri, 14 noiembrie, și are nu doar semnificație religioasă, în sensul de purificare sufletească, ci ajută și organismul să scape de toxine. Durează 40 de zile, este cel mai lung post din an și are și capacitatea de a ne mai reduce nivelul de stres.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

“Pentru ca, pe durata postului, persoanele care vor să-l țină integral, să nu-și vitregească organismul de aportul substanțelor nutritive și de energia pe care o oferă proteinele, trebuie să încludă în meniu multe fructe și legume. Și alimentele de post conțin vitamine, minerale și enzime ce pot oferi energie organismului și care vor ajuta organele vitale să funcționeze optim. Pentru un aport de aminoacizi, antioxidanţi, proteine, vitamine, minerale şi enzime puteţi bea suc de orz verde. Acesta detoxifiază organismul şi previne îmbătrânirea celulară”, a explicat dr Magdalena Iordan, medic de familie.

Ce să nu faci în post

 “Excesele alimentare trebuie evitate, în general, și în perioada de post, în special. De asemenea, nu consumați multe alimente amare ce pot afecta aparatul respirator, pielea şi intestinal gros și nu faceți abuz de dulciuri. Chiar dacă sunt preparate după rețete de post, consumate în exces, ele ne pot afecta rinichii şi pot creşte valorile glicemiei. Nici excesul de alimente picante nu este benefic pentru ficat și colecist. Alimentele de post nu prea conţin vitamina B12, de aceea, în această perioadă, este recomandat să luaţi suplimente de B12 pentru a nu vă confrunta cu stări de oboseală sau palpitaţii”, spune dr. Iordan.

Din ce alimente îți iei energia în Postul Crăciunului

......................

Citește mai departe despre alimentația sănătoasă în Postul Crăciunului

×