x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate la aburi sau în apă caldă.

0
Autor: Simona Lazar 20 Iun 2011 - 21:00
Preparate la aburi sau în apă caldă.

Atunci cand tocmai am pierdut una dintre bataliile duse pe frontul alimentatiei sanatoase (dar nu razboiul!), prima "scuza" care ne vine in minte este faptul ca nu avem destul timp pentru a gati corect. Preferam, in consecinta, sa ne potolim foamea cu o punga de chipsuri sau un produs fast-food, amanand sine die momentul cand vom intra in bucatarie si vom gati "ca la carte". De fapt, tehnicile sanatoase de gatit nu sunt nicidecum dificile, nu ne cer un efort conside­rabil si, cu siguranta, folosindu-le vom avea posibilitatea sa ne tinem in frau greutatea. Dar sa facem o trecere in revista a acestora.

Metode de gatit
GATITUL LA ABURI. Este cu certitudine cea mai sanatoasa si totodata cea mai simpla tehnica de gatit. Daca nu aveti la indemana un steamer profesional, atunci e suficient sa folositi o oala mare cu aburi deasupra careia asezati o strecuratoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneti legu­me­le, carnea, pestele (chiar si aluaturile pot fi ga­tite astfel) in strecuratoare, in vreme ce apa fier­be dedesubt. Gatitul la aburi prezerva toate substan­tele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mancarii preparate astfel, puteti adauga in apa care fierbe condimentele care va plac.

POSAREA. Este o metoda de preparare speci­fica pen­tru alimente care au de la natura o textura moa­le, precum pestele, carnea de pui, fructele si ouale. Alimentele se pregatesc in apa calda, vasul fiind tinut pe foc mic, astfel incat lichidul sa nu atinga temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor "blansa"). Atunci cand se poseaza oua (ochiuri romanesti, fierte in apa, de exemplu), trebuie adaugate in lichid si cateva picaturi de otet. Posarea este o modalitate de a adauga in meniul nostru o cantitate suficienta de proteine sanatoase.
In tigaie sau pe gratar

PRAJIREA. Este si aceasta o metoda sanatoasa de gatit, cu o conditie: sa folositi doar foarte-foarte putin ulei. Este de preferat uleiul de palmier sau untul (ultimele cercetari proband ca acesta e mai sanatos decat uleiul de floarea-soarelui dublu rafinat), dar si uleiul de susan, de orez sau de struguri. Se pun cateva picaturi in tigaie, iar legumele prajite in aceste conditii isi vor pastra toate substantele nutritive, textura si culoarea. Carnea prajita dupa aceasta metoda trebuie taiata in fasii subtiri; asa se economiseste timp, deoarece carnea se coace mai repede. Un sfat: pentru ca, totusi, ­cantitatea de ulei este minima, e recomandat ca alimentele sa fie stropite din cand in cand cu apa, ca sa nu se arda.
Grillul (sau gratarul). Este o tehnica de preparare prin care se sporesc aromele si textura hranei. Este o metoda destul de rapida de gatit, caldura uscata provenind de la grill (indiferent daca este orizontal sau vertical) asigurand formarea unei cruste, in interiorul careia alimentele isi pastreaza suculenta.

COACEREA. Este o tehnica excelenta pentru mancaruri din fructe de mare, pasari de curte, bucati mari de carne. Este recomandat sa se foloseasca ­adaosuri de genul: marinade, suc de lamaie, iaurt sau miere. Alimentele ­­tre­buie sa fie asezate pe un grilaj, cu o tava dedesubt, in care sa se adune grasimile care picura din alimente. De asemenea, e bine sa se coaca ­separat legumele si separat carnea, ­pentru a pastra intacte proprietatile nutritive ale alimentelor.

Citeşte mai multe despre:   metode de gatit,   gatit la aburi,   prajirea,   coacerea,   posarea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!

50 de beneficii ale uleiului de cocos. De unele dintre ele chiar nu știai nimic!
Beneficiile uleiului de cocos au fost cunoscute încă de mult timp în Asia, acolo unde era şi încă mai este folosit frecvent, atât în bucătărie, cât şi în ritualurile de înfrumuseţare. 1. Uleiul de...

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria

Lăptișorul de matcă îmbunătățește considerabil memoria
Memoria este procesul prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. La procesul memoriei participă mai multe componente ale creierului, de aceea este un proces foarte complex, al cărui...

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!

Yoga prin râs - o terapie inedită! Inclusiv pentru slăbit!
O porţie de râs sănătos prelungeşte viaţa şi ajută la combaterea stresului. De aceea, angajaţii companiilor multinaţionale au acum la dispoziţie o nouă terapie: yoga prin râs. Deşi sunt foarte ocupaţi,...

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții

De ce devin geloși oamenii? Află motivele din spatele acestei emoții
Gelozia este o emoție necesară pentru că menține legăturile sociale. Motivizează oamenii să se angajeze în comportamente care mențin o relație importantă. Emoția poate fi experimentată atât de...

Pandemia și abilitățile de supraviețuire

Pandemia și abilitățile de supraviețuire
Perioada pandemiei, ca orice schimbare din viața oamenilor, a venit și cu plusuri și cu minusuri. Înainte de toate, în plan profund, această situație ne-a provocat și la propriu și la figurat abilitățile de su...

Bârfa, semn al îmbătrânirii?

Bârfa, semn al îmbătrânirii?
Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, așa cum este deseori...

Primul GPS a fost… un Lego!

Primul GPS a fost… un Lego!
E consacrat faptul că, în copilărie, fetele se joacă cu păpuși iar baieții - cu mașinuțe. Sunt multe explicații științifice legate de acest lucru și fiecare exprimă, în esență, același adevăr:...

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?

Descoperire uluitoare: anticorpii acestui animal pot preveni un al doilea val de coronavirus?
Oamenii de știință susțin că micii anticorpi găsiți în acest animal specific pentru America de Sud pot suprima şi bloca răspândirea celui de-al doilea val de coronavirus. Cercetătorii din Suedia şi...

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1

Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-1
„Pacienții cu simptomatologie de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi IgG specifici pentru COVID-19” - acestea sunt concluziile preliminare ale unui studiu recent privind dinamica...

Leacul minune în o sută de maladii

Leacul minune în o sută de maladii
Această plantă este una dintre cele mai bune surse naturale de polivitamine. Fructele, frunzele, coaja şi seminţele ei sunt utilizate la scară largă în scopuri terapeutice, fiind bogate în vitamine (A, E, C,...

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor

4 exerciții pentru sănătatea și frumusețea feselor
Zona feselor și a coapselor reprezintă un obiectiv foarte important în antrenamentul oricărei femei care își dorește să arate bine. Pentru a obține un aspect fizic plăcut, mușchii trebuie să fie nevoluminosi...

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze
ZIce-se că și zeițele țineau cură de slăbire. Afrodita, Hera și Atena se întreceau care mai de care să-și păstreze corpul subțire, ca să placă zeilor... și muritorilor. De-o fi fost sau nu așa, n-avem...

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato

Dietă de vedetă. Află cum a slăbit cântăreața Demi Lovato
Pentru majoritatea femeilor este dificil să mențină un regim alimentar strict, deoarece de multe ori au multe pofte, nu fac exerciții fizice sau pur și simplu nu au timp să se ocupe prea mult de corpul lor. De...

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor

Prăjitul - o capcană şi în cazul cărnii, şi al cartofilor
Îi auzi pe mulţi bucurându-se că „fac un grătar”. E un fel de culme a relaxării și ei cred că asta înseamnă sănătate. Alţii cred că au găsit soluţia slăbitului: să mănânce pâinea prăjită....

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză

COVID-19 circulă prin aer. Cercetătorii vor modificarea recomandărilor. OMS refuză
Peste 200 de cercetători spun că oamenii se infectează cu COVID-19 întrucât acesta circulă prin aer. Din acest motiv ei cer revizuirea recomandărilor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii...
Serviciul de email marketing furnizat de