x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prunele calmează stresul

Prunele calmează stresul

de Georgeta Licsandru    |    25 Iul 2008   •   00:00
Prunele calmează stresul

Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.

Au efect revigorant. Stimulează digestia şi previn constipaţiile. Reduc nivelul grăsimilor în sînge. Contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale. Acestea sînt virtuţile terapeutice ale prunelor.

 
Prunele sînt printre cele mai bune surse vegetale de fier. 100 g prune conţin 2 mg fier, de aceea nutriţioniştii le recomandă în prevenirea anemiei feriprive. Prunele sînt apreciate pentru conţinutul de potasiu, calciu, seleniu, vitaminele A, B, C, fibre alimentare. 100 g prune furnizează 330 mg potasiu, care contribuie la menţinerea echilibrului apei în organism şi la normalizarea activităţii cardiace. "Hipertensivii trebuie să mănînce multe alimente bogate în potasiu, aşa cum sînt prunele. Datorită potasiului, aceste fructe menţin o presiune constantă a sîngelui, prevenind oscilaţiile tensiunii arteriale. De sezonul prunelor e bine să profite şi vîrstnicii. O dată cu înaintarea în vîrstă, organismul pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative. Prunele sînt o sursă excelentă de vitamine şi minerale care luptă cu aceşti radicali liberi‘‘, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În caz de hiperaciditate sau constipaţie, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm prune dimineaţa, pe stomacul gol. 

 
GLUCIDE. Prunele dulci şi zemoase au efect revigorant şi remineralizant, fiindu-le indicate persoanelor obosite, celor stresate. Aceste proprietăţi se datorează pe de o parte vitaminelor şi mineralelor, iar pe de altă parte glucidelor. Spre deosebire de alte fructe, prunele conţin mai multe glucide: 20 g/100 g. Aproximativ 25% din aceste glucide sînt reprezentate de fructoză, iar restul, de glucoză. Din cauza glucidelor, bolnavii de diabet zaharat ar fi bine să evite prunele sau măcar să limiteze consumul lor. Nici persoanele care ţin cură de slăbire nu trebuie să abuzeze de prune. Din cauza glucidelor, prunele au mai multe calorii decît alte fructe: 80 de calorii/100 g.

 

Fructe uscate

Prunele uscate au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Datorită conţinutului de seleniu, prunele uscate sînt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Singurele dezavantaje ale prunelor uscate sînt glucidele (71 g/100 g) şi caloriile (306 calorii/100 g). Dacă nu avem restricţie din partea medicului în privinţa glucidelor, atunci prunele uscate pot înlocui o masă zilnic.

 
100 g prune:
Calorii   80

Glucide 20 g

Proteine            0,6 g

Grăsimi 0,2 g

Fibre     3,5 g

Potasiu  330 mg

Fier      2 mg

Calciu    25 mg

Magneziu          10 mg

Betacaroten      135 microg

×
Subiecte în articol: sînt alimentaţie sănătoasă prunele