x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pui contaminaţi în UE

Pui contaminaţi în UE

de Gabriela Berechet    |    23 Mar 2010   •   00:00
Pui contaminaţi în UE

Alegerea unui aliment depinde de informaţiile pe care fiecare client le primeşte din diferite surse: presă, reclame, prieteni, etichetă. Aceasta din urmă reprezintă o poartă deschisă spre orientarea consumatorilor pentru o alimentaţie sănătoasă.



Ce se întâmplă când experţii EFSA (European Food Safety Authority) publică concluziile unui studiu efectuat în 2008 (deci, referitor la produse de mult consumate) care arată că, în 561 de abatoare din 26 de state ale UE, carnea a fost contaminată cu Campylobacter şi Salmonella în peste 75% din carcasele de pui pentru rotisat?

Campylobacter, bacterie Gram-negativă, microaerofilă, psihrotrofă, care produce o toxiinfecţie alimentară severă, are ca sursă diferiţi agenţi, dar specialiştii EFSA au identificat ca sursă de infecţie a carcaselor de pui lucrătorii din respectivele abatoare.
Acelaşi studiu a confirmat prezenţa Salmonella pe 76% din carcasele de pui pentru rotisat.

Studiul a inclus atât păsări crescute în baterii, cât şi păsări crescute în ferme, în stare de libertate. Astfel, în Spania, peste 88% din păsările crescute în ferme în libertate prezentau contaminare serioasă cu Campylobacter, urmată de Polonia - cu 79%, Franţa - cu 76% şi Marea Britanie - cu 75%.

SALMONELLA
Prevalenţa contaminării cu Salmonella a variat între 0% şi 26%, fiind menţionată Ungaria ca având o incidenţă a contaminării cu Salmonella de 85,6%. Studiul a ridicat o problemă foarte acută în ceea ce priveşte riscul contactării Campylobacteriozei umane, toxiinfecţie cu rată mare de deces, mai ales la copii. Toxiinfecţia alimentară de tip infecţios cu tulpina de Campylobacter jejuni simulează apendicita cronică, produce crampe, diaree, vărsături.

Măsuri igienico-sanitare profilactice în prevenirea acestei toxiinfecţii alimentare impun spălarea pe mâini după atingerea cărnii de pui, spălarea şi dezinfectarea vaselor şi a ustensilelor folosite la tranşarea/porţionarea carcaselor, tratarea termică eficientă. Spălarea şi dezinfectarea frigiderului cel puţin o dată pe săptămână, introducerea alimentelor scoase în ambalajul de transport (cartoane, cutii etc.), respectarea temperaturii frigiderului (0-2°C), acoperirea alimentelor crude sau tratate termic cu folii de plastic atunci când sunt depozitate în frigider.

×
Subiecte în articol: bun de consum