x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Puţină vitamină D, multe fracturi

Puţină vitamină D, multe fracturi

de Nicoleta Catana    |    22 Aug 2008   •   00:00
Puţină vitamină D, multe fracturi

Deficienţa de vitamina D creşte riscul fracturilor cu 70% în cazul femeilor care sînt la menopauză, arată un studiu realizat în Statele Unite ale Americii.

Deficienţa de vitamina D creşte riscul fracturilor cu 70% în cazul femeilor care sînt la menopauză, arată un studiu realizat în Statele Unite ale Americii. La efectuarea testului, care a durat şapte ani, au participat 800 de persoane cu vîrste cuprinse între 50 şi 79 de ani, nici una nefiind sub tratament medicamentos. Oamenii de ştiinţă spun însă că rezultatele nu depind de vîrsta consumatorului, efectele ţinînd mai mult de sistemul nervos al fiecărei persoane în parte.

 
DE UNDE O PROCURĂM. Vitamina D se poate găsi în germenul grîului, în uleiurile vegetale şi fructe. De asemenea, consumînd lapte integral, unt, gălbenuş de ou, ficat de peşte, peşte gras (heringi sau sardele) sau polen, puteţi acumula o cantitate semnificativă din această vitamină. Şi razele solare reprezintă o cale de dobîndire a substanţei. Aceasta este foarte sensibilă la căldură, lumină, oxigen sau la mediile acide. Carenţa de vitamina D se tratează prin admi­nistrare medicamentoasă pe cale orală.

×
Subiecte în articol: bun de consum