x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Râsul bate unele boli

Râsul bate unele boli

de Mirela Dădăcuş    |    24 Feb 2009   •   00:00

Să râzi atunci când te uiţi la un film amuzant îţi poate părea o activitate ce nu aduce prea multe beneficii sănătăţii. Nimic mai greşit! Oamenii de ştiinţă spun că râsul înseamnă mult mai mult decât exersarea celor peste 20 de muşchi ai feţei implicaţi în râs.



El ne îmbunătăţeşte semnificativ starea de spirit şi sănătatea, prin întărirea sistemului imunitar şi stimularea circulaţiei sangvine, fiind totodată un puternic antidepresiv şi antistres. Mai mult, potrivit psihologilor, râsul întreţine tinereţea psihicului. Cum de este posibil acest lucru încă nu s-a demonstrat în totalitate. Dar iată câteva dovezi.

ANTICANCERIGEN
Unele studii arată că râsul scade nivelul cortizonului din sânge (hormonul stresului), determină eliberarea unor substanţe neurotransmiţătoare implicate în controlul durerii (endorfina, de exemplu) şi îmbunătăţeşte respiraţia prin aportul ridicat de oxigen. Cercetătorii de la Universitatea Osaka din Japonia au demonstrat, în urma monitorizării unui lot de bărbaţi şi femei, că un film amuzant, cu o durată de 75 de minute, poate creşte cu până la 26,5% activitatea "celulelor naturale ucigaşe" din corp care caută, recunosc şi ucid celulele cancerigene sau pe cele infectate de un virus. În plus, râsul are şi proprietatea de a întări sistemul imunitar. Un studiu al Universităţii Birmingham (Marea Britanie) a scos la iveală că persoanele vesele prezintă şi un nivel crescut al anticorpilor la gripă. Un alt studiu realizat de specialiştii de la Foundation for Advancement of International Science Japonia arată că râsul diminuează nivelul unei proteine implicate în dezvoltarea nefropatiei diabetice, complicaţie renală a diabetului, care se face vinovată de apariţia insuficienţei renale.

PRELUNGEŞTE VIAŢA
O cercetare a specialiştilor de la Moriguchi-Keijinkai Hospital din Japonia, efectuată pe un grup de mămici cu bebeluşi diagnosticaţi cu eczeme, a arătat că mamele care au urmărit un film cu Charlie Chaplin au înregistrat un nivel mai mare de melotonină în laptele matern. Mai mult, copiii alăptaţi de acele mămici au avut mai puţine reacţii alergice. Melotonina este un hormon secretat de glanda pineală, implicat în ciclul circadian (ciclu de 24 de ore zi/noapte, somn/veghe). Acest studiu se numără printre cele mai recente cercetări care au avut ca scop demonstrarea faptului că râsul şi umorul joacă un rol-cheie în asigurarea unei vieţi lungi şi sănătoase, dar şi în terapia unor boli:  hipertensiunea arterială, gripa, afecţiunile cardiovasculare, artrita sau diabetul.

ADIO SUFERINŢE LA INIMĂ!
Efectele benefice ale râsului au determinat înfiinţarea unor ateliere de lucru în mai multe spitale din SUA, unde asistentele învaţă cum să transforme, cu zâmbetul pe buze, internarea unui pacient într-o experienţă plăcută. Este cunoscut că indispoziţia şi depresia pot avea un efect negativ asupra stării de sănătate. De exemplu, pacienţii care sunt deprimaţi în momentul în care fac un bypass coronarian au un risc de două ori mai mare de a deceda în următorii cinci ani de la intervenţie, comparativ cu pacienţii supuşi acestei intervenţii într-un moment bun din viaţa lor. Bypass-ul este o procedură chirurgicală de tratare a arterelor blocate ale inimii, creând noi căi de trecere prin care sângele să circule spre muşchiul inimii. Această procedură constă în prelevarea de vene sau artere din alte părţi ale corpului şi folosirea lor pentru a redirecţiona sângele în jurul arterei înfundate. Specialiştii susţin că stresul cu care ne confruntăm atunci când ne pierdem locul de muncă sau când trecem printr-un divorţ creşte de două ori riscul de deces printr-o boală de inimă sau printr-un accident vascular cerebral. Dr Michael Miller, directorul Centrului de Cardiologie Preventivă al Universităţii Maryland (SUA), susţine că beneficiile râsului asupra vaselor de sânge sunt similare celor aduse de exerciţiile aerobice. Pentru sănătatea arterelor, medicul american ne recomandă să râdem cel puţin 15 minute pe zi.

TERAPIE
Conceptul potrivit căruia râsul este bun pentru sănătate a fost cuprins în mai multe terapii ce urmăresc îmbunătăţirea calităţii vieţii. Astfel, unul din cinci centre de tratament al cancerului din SUA apelează la o "terapie veselă", prin vizionarea de filme de comedie sau organizarea unor ateliere de umor. Poate râsul să facă mai mult decât să ne amuze şi să ne scape de stres? Poate el încetini progresul unor afecţiuni, poate întări sistemul imunitar şi reduce simptomele unor afecţiuni precum artrita reumatoidă? Cercetările recente arată că, într-adevăr, râsul şi umorul pot avea un efect pozitiv asupra stării de sănătate şi longevităţii.

EXPERIMENT
Impactul pozitiv al râsului asupra inflamaţiei şi durerii existente în artrită sau cancer este una dintre descoperirile importante. Cercetările publicate în Jurnalul de Reumatologie al Universităţii Oxford au arătat că nivelul compuşilor inflamatorii din sânge scade considerabil, timp de 12 ore, la pacienţii cu artrită reumatoidă care au urmărit o comedie. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, efectuat pe un lot de copii cu vârste între 7 şi 16 ani, arată că râsul i-a ajutat să tolereze durerea cauzată de faptul că aceştia şi-au pus mâinile în apă rece, în timp ce se amuzau pe seama unei comedii.

×
Subiecte în articol: răsul psihologie