x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RECOMANDARE/Cinci antioxidanţi care ne întăresc imunitatea

0
Autor: Steluta Indrei 19 Dec 2008 - 00:00

Vitaminele A, C, E, zincul şi seleniul sunt principalii aliaţi ai sistemului imunitar.



Vitaminizarea cu legume şi fructe – regulă de bază în sezonul rece
Foto: stockxpertcom

Avem nevoie de ei mai ales în sezonul rece, când ne pândesc infecţiile respiratorii şi când mâncăm mai multe grăsimi de origine animală care slăbesc imunitatea.
Frigul, oboseala, alimentaţia săracă în legume şi fructe afectează sistemul imunitar, lăsând organismul descoperit în faţa virusurilor şi bacteriilor. "Studii reprezentative au dovedit că antioxidanţii sunt cele mai eficiente substanţe nutritive care ajută organismul să reziste în faţa bolilor", susţine medicul nutriţionist Marvin Edeas, preşedintele Societăţii Franceze de Antioxidanţi. El recomandă cinci antioxidanţi care apără imunitatea: vitaminele A, C şi E şi mineralele zinc şi seleniu.

VITAMINELE A, C Şi E
Vitamina A, sau retinolul, se găseşte numai în alimente de origine animală, mai ales în ficat. În schimb, fructele şi legumele conţin provitamina A sau betacaroten, substanţă pe care organismul o transformă în vitamina A. Doza zilnică recomandată de vitamina A variază între 800 şi 1.000 de miligrame, dintre care 60% trebuie să provină din betacaroten. De exemplu, 100 de grame de morcov crud asigură această doză. Printre alimentele bogate în vitamina A se numără ficatul, untul, gălbenuşul de ou, brânzeturile, tonul. Surse bune de betacaroten sunt fructele şi legumele portocalii: piersici, caise, pepene galben, mango, dovleac, morcov, dar şi legumele verzi: spanac, salată, broccoli, varză.

Vitamina C nu mai are nevoie de nici un argument privind importanţa sa în anotimpul rece. Toată lumea ştie că vitamina C ne protejează de infecţii şi ne ajută să ne refacem forţele în perioada de convalescenţă. În acest scop avem nevoie de aproximativ 110 miligrame de vitamina C zilnic. Această doză se găseşte în două portocale. Însă în cazul fumătorilor aportul de vitamina C trebuie să ajungă la aproape un gram, fiindcă fumul de ţigară generează radicali liberi care atacă imunitatea. Cele mai bune surse de vitamina C sunt măceşele – 200 mg/100 g, ardeiul gras – 120 mg/100 g, kiwi – 90 mg/100 g, lămâile – 80 mg/100 g, portocalele – 50 mg/100 g, conopida – 60 mg/100 g.
Vitamina E protejează celulele de atacul radicalilor liberi (substanţe generate de pătrunderea în organism a unor agenţi toxici). Doza zilnică recomandată de vitamina E trebuie să ajungă la 12 miligrame. Aceasta provine în principal din alimente grase: fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic), seminţe, uleiuri vegetale, germeni de grâu, unt.

ZINCUL ŞI SELENIUL
Pentru a ne feri de infecţii avem nevoie zilnic de aproximativ 15 mg de zinc. Le putem lua din: ficat – 9 mg/100 g, germeni de grâu – 7 mg/100 g, pâine integrală – 5 mg/100 g, carne de vită – 4 mg/100 g, gălbenuş de ou – 4 mg/100 g, soia – 3 mg/100 g, peşte gras – 2,5 mg/100 g, fasole uscată, linte – 2 mg/100 g.
Zincul asociat cu seleniul limitează înmulţirea virusurilor în organism. Cele mai bune surse de seleniu sunt tonul, carnea de pui, de curcan, ouăle, ardeiul gras roşu, fasolea uscată, brânzeturile, cerealele integrale.
Citeşte mai multe despre:   vitamina,   alimentaţie sănătoasă,   mg/100

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune
În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. REUMATISM. Îți poți...

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19
Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live...

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...
Serviciul de email marketing furnizat de