x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Regimul detox: peşte, lactate, varză

Regimul detox: peşte, lactate, varză

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2009   •   00:00
Regimul detox: peşte, lactate, varză
Sursa foto: /STOCKEXPERT

E vremea postului. O bună ocazie pentru regimul detox, recomandat la orice vârstă pentru multiplele lui avantaje: eliminarea toxinelor, protejarea sănătăţii, refacerea tonusului general. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm hrană vie, cât mai puţin procesată şi cât mai puţin preparată termic. Adică, alimente crude sau cel mult preparate în abur. La masă, poftă bună la alimente albe: lactate, peşte, varză, orez, usturoi, ceapă, fasole.



Detox este regimul momentului. Argumentul principal: eliminarea toxinelor prin selectarea alimentelor sănătoase repartizate echilibrat la mesele principale.

Aparent, denumirea de regim detox (detoxificare) este curios, chiar uşor agresiv. Ceea ce nu este departe de adevăr, mai ales în mediul urban, unde la ora actuală, alimentaţia astâmpără foamea, dar nu protejează sănătatea. Dar acumularea de toxine în organism prin intermediul alimentaţiei, chiar într-o măsură mai redusă, este valabilă şi în mediul rural. Pentru că, totuşi, chimia a pus stăpânire pe hrana noastră. Şi dacă mai adăugăm poluanţii existenţi în aer, chimia din medicamentele administrate în mod curent, atunci probabil bănuim cât de cenuşie este imaginea pe dinăuntru a corpului nostru. De fapt, de aici începe regimul detox: de la conştientizarea că toxinele ne invadează, ne stăpânesc. Dar niciodată nu e prea târziu să scăpăm de ele. Un nutriţionist spunea poetic că un asemenea regim în sezonul rece ne face, printre altele, să aducem mai repede primăvara în viaţa noastră.

Tirania chimiei

Corpul are propriul sistem de detoxificare, dar este posibil ca organe care formează acest mecanism cum sunt rinichii, intestinele sau splina "să obosească", atunci când sunt foarte solicitate. Atunci le putem ajuta printr-un regim detox, printr-o alimentaţie echilibrată, sănătoasă, care ajută organismul să elimine toxinele. Acest nou echilibru permite redobândirea greutăţii normale, ieşirea de sub influenţa nefastă a chimiei şi recăpătarea tonusului. Pentru a scăpa de sub tirania chimiei trebuie să mâncăm alimente de calitate, biologic sănătoase, cel puţin trei săptămâni. Este un cadou oferit organismului nostru programat să recunoască alimentele bio, vii, dar pe care-l chinuim groaznic, îl stresăm continuu atunci când îl bombardăm cu hrană moartă, ultrarafinată, procesată. Vom alege să mâncăm crudităţi: prioritar legume. Cât priveşte fructele, evident şi ele crude, dar le vom reduce pe cele acide. Cereale pentru digestie. Uleiul de măsline în special, pentru aportul de omega 3. Orezul, hrişca, lintea pentru aportul redus de gluten. Şi trebuie să reţinem că pentru digestie, pentru protejarea sistemului cardiovascular, cerebral este capital să profităm de uleiul colza, de nuci etc.

Hidratare, masaj

Detoxificarea presupune şi o bună hidratare: cel puţin 1,5 litri de apă zilnic. Dar şi masajul cu uleiuri esenţiale care se adaugă celor 30 de minute de activitate fizică zilnică. Astfel, nu numai că ne debarasăm de toxinele care ne pun sănătatea în pericol, dar atenuăm stresul acumulat la locul de muncă sau în alte împrejuărări. Mai scăpăm şi de 2,5 - 3 kilograme. Aşa vom constata că am pierdut câţiva centimetri în talie, în jurul coapselor şi al braţelor. Ceea ce ne va dezinhiba, ne va încuraja să ne etalăm silueta, se vor armoniza formele, adică ne vom simţi bine în pielea noastră.

CRUDE. ÎN ABURI. Potrivit nutriţioniştilor, în acest an, în top este regimul detox conceput pentru protejarea sănătăţii. Principiul de bază: eliminarea toxinelor prin alimente naturale. Aceasta înseamnă alimente albe, cu prioritate lactate, peşte alb, care şi nutritiv, şi simbolic sunt alimente vii, pure. Mai trebuie să punem la aceeaşi masă orezul, soia, puţin tofu, fructe şi legume crude sau cel mult preparate "în abur". De asemenea, în aceeaşi serie se află varza, ideală în cura de detoxificare atât crudă, în salate, sau sub formă de suc. Efecte diuretice şi depurative certe obţinem dacă bem zilnic un pahar cu suc de varză în care mai punem câteva picături de lămâie. Alicina, o substanţă valoroasă care dă usturoiului mirosul lui inconfundabil, ne ajută să normalizăm nivelul colesterolului şi să punem pe fugă toxinele.

DIGESTIE. Treabă bună în lupta cu toxinele fac: avocado, sfecla roşie, anghinarea. Dar mai ales merele. Ele scad nivelul colesterolului şi pe cel al toxinelor, se pricep foarte bine să ne facă digestia uşoară. Sunt eficiente sub formă de suc, crude, compot, coapte, rase adăugate în salate de verdeţuri.

BENEFICII. Pentru că au un conţinut bogat în fibre, merele sunt fructele care asigură o bună digestie, luptă împotriva creşterii nivelului colesterolului, previn atacul cerebral şi infarctul. Consumând mere, veţi favoriza eliminarea substanţelor toxice din organism. Mărul are acţiune tonică, diuretică, depurativă, antiseptică, laxativă. În uz extern, mărul redă elasticitatea ţesăturilor, grăbeşte vindecarea cicatricelor inestetice. Toate acestea se datorează pectinei, cea mai importantă substanţă activă din măr.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă