x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Respectaţi pudoarea copilului

Respectaţi pudoarea copilului

26 Iun 2007   •   00:00

Pănă la vărsta de 3-4 ani, copilul nu percepe nuditatea şi sexualitatea asemenea adultului. Ba mai mult, nuditatea le oferă bebeluşilor plăcere şi confort. Mai tărziu insă, ei incep să se compare cu alţi copii, să se analizeze in oglindă şi să devină curioşi. Este momentul cel mai neplăcut pentru mulţi dintre părinţi. Un şir nesfărşit de intrebări incomode in faţa cărora adulţii se simt neajutoraţi.

Pănă la vărsta de 3-4 ani, copilul nu percepe nuditatea şi sexualitatea asemenea adultului. Ba mai mult, nuditatea le oferă bebeluşilor plăcere şi confort. Mai tărziu insă, ei incep să se compare cu alţi copii, să se analizeze in oglindă şi să devină curioşi. Este momentul cel mai neplăcut pentru mulţi dintre părinţi. Un şir nesfărşit de intrebări incomode in faţa cărora adulţii se simt neajutoraţi. Greşit procedează părinţii care evită să dea explicaţii micuţului in ideea de a amăna pe căt posibil această etapă, de altfel foarte importantă, din dezvoltarea copilului. "Nu vom refuza micuţului nevoia de cunoaştere, căci refuzul de a oferi răspunsuri va spori curiozitatea acestuia. Este mult mai bine să ii satisfacem curiozităţile, pentru că numai aşa vom reuşi să le ţinem sub control", ne spune psihologul Eliza Nicolaescu.

Sexualitatea

Cănd incepe să perceapă diferenţele dintre sexe şi să inţeleagă rolul corpului in sexualitate, copilul va cunoaşte şi sentimentul pudorii. Nuditatea lui, a părinţilor şi a celorlalţi oameni din jur i se va părea jenantă. In jurul vărstei de 5 ani sau chiar mai devreme, micuţul va refuza să se mai dezbrace in faţa părintelui de sex opus sau in faţa altor copii, va inchide uşa la baie, nu va mai accepta să facă baie la piscină fără slip. Işi va alege prieteni de joacă numai dintre cei de acelaşi sex şi chiar va intra in conflict cu cei de sex opus. "Toate aceste gesturi care trădează pudoarea nu trebuie infrănate. Părinţii trebuie să respecte decizia copilului de a-şi ascunde nuditatea", spune psihologul Eliza Nicolaescu. La vărsta pubertăţii, cănd copilul ajunge să inţeleagă pe deplin sexualitatea, pudoarea va fi mai accentuată decăt in copilărie.

EXTREME. Pudoarea este firească dacă nu este excesivă. Cănd copilul refuză să se dezbrace nu doar in faţa părintelui de sex opus, ci şi in faţa celui de acelaşi sex, este un semn că avem de-a face cu o pudoare excesivă. "Este vorba despre ceea ce nu face copilul meu şi ceilalţi fac", explică psihologul Eliza Nicolaescu. Acest tip de comportament ascunde fie o timiditate excesivă, fie un complex legat de aspect (care poate apărea in jurul vărstei de 6-7 ani). In ambele situaţii, părinţii au un rol foarte important: ei trebuie să identifice cauza şi să o corecteze pe căt posibil, fără să lezeze intimitatea copilului.

×
Subiecte în articol: psihologie