x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Rosia, elixirul tineretii vesnice

Rosia, elixirul tineretii vesnice

02 Apr 2006   •   00:00

In Peru, tara de origine, rosiile au fost folosite initial in scopuri terapeutice. Pe langa proprietatile lor nutritive, tomatele au o importanta valoare terapeutica, de care trebuie sa profitam cu atat mai mult in sezonul cald. Potasiul, vitaminele C si E, licopenul, betacarotenul, folatii si fibrele alimentare care se gasesc in rosii sunt un adevarat izvor de sanatate. La 100 de grame, rosiile contin 250 mg potasiu, 17 mg vitamina C, 1 mg vitamina E, 700 µgr betacaroten si 16 µgr folati.

Proprietati curative

Continutul mare de apa (90%) recomanda consumul de rosii cu atat mai mult in sezonul cald. Tomatele suprima setea, revigoreaza si detoxifica organismul, fiind foarte eficiente indeosebi in afectiuni ale ficatului. "Rosiile au proprietatea de a alcaliniza sangele. Din acest motiv, consumul acestor legume este recomandat in unele boli precum guta sau reumatismul", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca au un continut scazut de calorii (17 kcal/100 g), rosiile sunt indicate si in curele de slabire. Tomatele sunt, de asemenea, un bun tonifiant pentru stomac si un bun ameliorator al digestiei.

Un consum sustinut de tomate scade vascozitatea sangelui si se reduce astfel riscul de tromboza si ateroscleroza, precum si cel de afectiuni vasculare. Pentru ca au un continut mare de antioxidanti, rosiile au un puternic efect antiimbatranire, protejand articulatiile, muschii, celulele nervoase.

Mai multe studii au aratat ca licopenul, principalul constituent al tomatelor, este un important antioxidant care poate reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. "Tomatele pot preveni si alte tipuri de cancer, precum cel de limba, de esofag, de colon.

Aceste proprietati se datoreaza licopenului, care are un puternic efect antioxidant. El anihileaza radicalii liberi si previne formarea de metaboliti cancerigeni", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. In sezonul cald, rosiile sunt foarte recomandate dupa expunerile la soare nu doar pentru hidratare, cat mai ales pentru capacitatea de a preveni cancerul de piele.

INTOLERANTA. Rosiile nu fac parte din categoria alimentelor alergene, precum arahidele sau albusul de ou, care dau alergii. Ele nu fac parte nici din categoria alimentelor care creeaza intoleranta alimentara, dar exista persoane care nu tolereaza rosiile. Pentru a beneficia de proprietatile lor terapeutice, se pot consuma si sub alta forma: sosuri, sucuri, piureuri, ketchup, preparate la cuptor. Dar trebuie retinut ca fierberea sau conservarea distrug vitaminele din tomate, dar nu si licopenul.
×
Subiecte în articol: rosiile alimentatie echilibrata