x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Roşiile previn Alzheimerul

Roşiile previn Alzheimerul

de Oana Antonescu    |    15 Iul 2008   •   00:00
Roşiile previn Alzheimerul

Cîteva roşii pe săptămînă pot preveni apariţia bolii Alzheimer, spun cercetătorii coreeni. Ei speră chiar să obţină din roşii un vaccin împotriva maladiei care afectează un număr foarte mare de vîrstnici.

Cîteva roşii pe săptămînă pot preveni apariţia bolii Alzheimer, spun cercetătorii coreeni. Ei speră chiar să obţină din roşii un vaccin împotriva maladiei care afectează un număr foarte mare de vîrstnici.


Neurologii au descoperit că boala Alzheimer, cea mai frecventă afecţiune degenerativă a creierului, apare în urma acumulării de beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină pe care organismul o produce în mod normal şi care distruge sinapsele – conexiunile vitale dintre celulele nervoase. Roşiile pot bloca acumularea acestei substanţe în creier şi astfel reuşesc să

prevină sau cel puţin să întîrzie apariţia bolii Alzhemier, au explicat cercetătorii Institutului coreean de Cercetare în Bioştiinţe şi Biotehnologie din Seul.


VACCIN. Specialiştii au obţinut roşii modificate genetic, prin combinarea genelor precursoare proteinei beta-amiloid cu codul genetic al roşiilor. Cu aceste roşii, ei au hrănit şoarecii de laborator de cîteva ori pe săptămînă, timp de trei săptămîni. Testele de sînge au arătat că roşiile au reuşit să stimuleze sistemul imunitar al şoarecilor să producă anticorpi care împiedică acumularea de proteine vinovate de apariţia bolii Alzheimer. Din roşiile modificate genetic, specialiştii institutului coreean de cercetare încearcă acum crearea unui vaccin, dar sunt necesare mai multe cercetări pînă la obţinerea lui. Acesta ar fi primul vaccin împotriva demenţelor. Tratamentele existente încetinesc dezvoltarea bolii, dar nu reuşesc să o vindece şi nu întotdeauna sînt eficiente.

Pînă la obţinerea vaccinului, cercetătorii spun că un consum regulat de roşii are aproape aceeaşi eficienţă în prevenirea bolii Alzheimer şi îl recomandă în mod deosebit persoanelor care prezintă risc crescut de a dezvolta maladia degenerativă a creierului. Atenţie! Prin preparare termică, roşiile îşi pierd proprietăţile, aşa încît ele trebuie consumate crude.

 

Beneficii

Licopenul conţinut de roşii neutralizează radicalii liberi, care sînt la originea bolilor cardiovasculare, afecţiunilor oncologice şi îmbătrînirii precoce. 100 de grame de roşii conţin 5 mg de licopen, iar pentru prevenirea cancerului avem nevoie de aproximativ 5-8 grame de licopen zilnic, ceea ce înseamnă un consum de 100-150 de grame de roşii zilnic. Betacarotenul, un alt antioxidant puternic din roşii, întăreşte sistemul imunitar, menţine elasticitatea pielii şi acuitatea vizuală. Luteina din roşii este şi ea valoroasă, fiindcă previne degenerescenţa maculară şi ne protejează vederea. Vitamina C conţinută de roşii acoperă peste 40% din necesarul zilnic al acestei vitamine, iar potasiul din roşii are un rol benefic în funcţionarea sistemului nervos.

×
Subiecte în articol: roşii alimentaţie sănătoasă