x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Roşiile reduc colesterolul

Roşiile reduc colesterolul

21 Iul 2009   •   00:00
Roşiile reduc colesterolul

Roşiile sunt un valoros depozit de antioxidanţi. Cel mai important este licopenul, care previne cancerul. De curând, laboratoarele Cambridge Theranostics au anunţat că au pus la punct un supliment alimentar care conţine faimosul licopen în concentraţie mare.



Potrivit producătorului, suplimentul previne, totodată, efectele negative ale excesului de colesterol. Pe de altă parte, Universitatea Cambridge a anunţat că a pus în circulaţie Ateronon, o pilulă ce conţine cu prioritate licopen. Acest antioxidant se află din belşug în roşii şi în unele fructe şi legume (goyava, pomelo, ardei roşu, dovleac...).

Testele pe loturi restrânse arată că pacienţii suferinzi de ateroscleroză - afecţiune provocată de excesul de colesterol - au înregistrat efecte încurajatoare puse pe seama administrării acestei pilule. Evident, se pune întrebarea dacă aceste suplimente pot înlocui medicaţia indicată în hipercolesterolemie şi complicaţiile ei. Specialiştii spun că secretul este, într-adevăr, licopenul, dar, deocamdată, trebuie să fim prudenţi!

LICOPEN DIN LEGUME PROASPETE
Absorbţia licopenului în organism se face mult mai uşor atunci când el provine direct din roşii, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Această substanţă, care se găseşte în pieliţa roşiilor şi care le dă culoarea, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, iar roşiile sunt cea mai bogată şi totodată cea mai accesibilă sursă de licopen.

Spre deosebire de alţi antioxidanţi, acesta are avantajul că nu se distruge prin fierbere, aşa încât putem beneficia de proprietăţile lui şi dacă adăugăm roşii în supă sau dacă le conservăm. "Cantitatea de licopen dintr-o roşie diferă de la un soi la altul, dar şi în funcţie de sistemul de cultivare. Cu cât soiurile sunt mai puţin perfecţionate şi crescute mai natural, cu atât este mai mare concentraţia de licopen din roşii. Soiurile vechi de roşii se pare că au cel mai mult licopen", precizează specialistul.

STRES OXIDATIV
Licopenul este un puternic antioxidant, ce previne oxidarea LDL şi VLDL colesterolului, prevenind astfel formarea plăcilor ateromice, care se fac vinovate de apariţia bolilor coronariene sau cerebrovasculare. Licopenul previne, de asemenea, apariţia stresului oxidativ. Acesta este "părintele" tuturor maladiilor cronice: diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi cancer. "Antioxidanţi precum licopenul combat acţiunea distructivă a radicalilor liberi", potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata