x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Să prânzim sănătos!

Să prânzim sănătos!

de Gina Matei    |    23 Mar 2010   •   00:00
Să prânzim sănătos!
Sursa foto: /Thinkstock

Chiar dacă te afli la serviciu, încearcă să nu sari peste prânz. Mai întâi programează-l între orele 12:00 şi 14:00. Apoi, dacă nu ştii ce alimente să alegi, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îţi propune în volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?", apărut la Editura Coreus Publishing, să optezi la prânz pentru alimente bogate în proteine animale, dar cu un conţinut scăzut de lipide.

Aşadar, alegeţi carne de pasăre: pui, curcan, struţ, prepeliţă. Indicate sunt şi alimentele ce conţin proteine vegetale şi glucide complexe: linte, fasole, mazăre, fasole teci, morcov, vinete, broccoli, varză. Evitaţi băuturile alcoolice! În locul acestora, puteţi alege apă minerală naturală, ceai verde sau negru, cafea.

PRÂNZ DE POST
În acelaşi volum, profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă un model de prânz pentru persoanele care ţin post:
n) salată de andive;
n) 200 g tofu (brânză de soia) asezonată cu sos de soia, tamarind;
n) apă minerală naturală cu suc de lămâie sau ceai verde.

PRÂNZ IDEAL
Specialistul nostru are o propunere de meniu şi pentru cei care nu ţin post:
n) 200 g carne de pasăre înăbuşită, grilată;
n) 200 g (1 bol) de legume la grătar (vinete, dovlecei, ardei) sau morcovi, broccoli la abur;
n) apă minerală naturală, ceai verde, cafea neagră filtru.

ALTE RECOMANDĂRI:

n) supele: supe cu carne, supe-creme, supe de legume;
n) sandvişurile: cu ton, pui şi cu pâine din măciniş total;
n) legume preparate la abur: broccoli, cartofi, mazăre, ciuperci.

NU SĂRI PESTE MASA DE PRÂNZ!
Te gândeşti că, dacă sari peste masa de prânz, nu te îngraşi! Greşit! Pentru că, de fapt, renunţând la prânz, cu certitudine spre seară ţi se va accentua senzaţia de foame şi vei mânca mai mult. Greşit este şi să înlocuieşti prânzul cu o gustare. Deoarece stomacul va cere şi mai multă mâncare, fiind stimulat să producă sucurile gastrice care provoacă senzaţie de arsură, gastrită sau chiar ulcer. Gustările formate din biscuiţi, covrigei sau produse de patiserie nu fac decât să crească apetitul!

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă