x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam din carne şi soia

Salam din carne şi soia

de Cristina Andreea Calin    |    24 Iul 2008   •   00:00
Salam din carne şi soia

Mezelul analizat este un amestec de carne de porc şi proteină de soia, care a fost omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Mezelul analizat este un amestec de carne de porc şi proteină de soia, care a fost omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari.

 
Salamul canadian Unicarm are în compoziţie carne de porc, apă, sare, proteină vegetală din soia, substanţă de îngroşare: caragenan E 407, sirop de glucoză, condimente, stabilizator: polifosfat de sodiu E 452, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: izoascorbat de sodiu E 301, colorant natural: carmin E 120, conservant: nitrit de sodiu E 250.

 
ANALIZĂ. Produsul analizat face parte din categoria salamurilor şi este obţinut din carne de porc bogată în grăsimi animale saturate aterogene, proteină vegetală din soia, glucide cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoză) şi aditivi alimentari. Conservantul E 250 nitrit de sodiu are potenţial cancerigen, fiind unul dintre cei mai periculoşi conservanţi, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Polifosfatul de sodiu împiedică fixarea calciului în oase, ducînd în timp la apariţia osteoporozei. Produsul are o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă, de 6 g/kg corp pentru un adult. Deşi nu beneficiază de etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are şi o densitate energetică mare.

 
CONCLUZII: Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, bolnavilor de maladii hepato-renale, bătrînilor, suferinzilor de hiperuricemie (gută), celor cu maladii neurodegenerative, suferinzilor de cancer, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), supraponderalilor, obezilor, celor cu afecţiuni dermatologice. Persoanele cu alergie la soia vor testa salamul, consumînd o cantitate mică, pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide înainte de a consuma produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum