x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salată de maioneză

Salată de maioneză

de Cristina Andreea Calin    |    12 Dec 2007   •   00:00
Salată de maioneză
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MĂNCĂM

Salata de ciuperci cu cremă de usturoi Sardes are in compoziţie, conform etichetei: "maioneză (70%), ciuperci (25%), usturoi (3%), pătrunjel (2%), sare, piper".

CE BEM, CE MĂNCĂM

Salata de ciuperci cu cremă de usturoi Sardes are in compoziţie, conform etichetei: "maioneză (70%), ciuperci (25%), usturoi (3%), pătrunjel (2%), sare, piper".

Tot producătorul specifică şi care sunt ingredientele maionezei: "praf de maioneză vegetal (proteină vegetală, amidon modificat - unul dintre E 1440, E 1420, E 1404, E 1410, E 1412 etc. - , aromatizanţi hidrocoloizi), ulei de floarea-soarelui, sare, conservant (benzoat de sodiu E 211, stabilizatori PH - ?!)".

ANALIZĂ. Salata analizată este un produs cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi şi conservanţi artificiali. Nu se precizează ce fel de stabilizatori de PH au fost utilizaţi, lucru care incalcă grav legislaţia in vigoare, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conservantul folosit, benzoat de sodiu, poate induce migrene, fiind neurotoxic, şi, de asemenea, poate declanşa ADHD. Doza zilnică admisă este de 5 mg/kg corp. De asemenea, produsul conţine o sursă de sodiu de care trebuie ţinut cont in aportul zilnic de sare.

Hidrocoloizii sunt substanţe care leagă apa, dănd o consistenţă produselor in care se utilizează ca ingroşător. Aditivii care pot forma hidrocoloizii pot fi amidonurile native şi modificate (gama 1404 ş.a.) şi a gumelor de tipul E 410, E 414, E 412, 418, 417, 415 ş.a.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor sensibili la ingredientele şi aditivii alimentari.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum