x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sarbatorile, terapie de suflet

Sarbatorile, terapie de suflet

21 Apr 2006   •   00:00

Mos Nicolae va bate in curand cu nuielusa la usile noastre. Il asteptam cu mic, cu mare si ne pregatim ghetutele pentru a primi daruri. Dar mai presus de orice ne pregatim sufletele pentru a darui si a primi iubire, grija, atentie, imbratisari.

Mos Nicolae va bate in curand cu nuielusa la usile noastre. Il asteptam cu mic, cu mare si ne pregatim ghetutele pentru a primi daruri. Dar mai presus de orice ne pregatim sufletele pentru a darui si a primi iubire, grija, atentie, imbratisari. O data cu Mos Nicolae pasim, poate, in cea mai frumoasa perioada a anului. Este perioada in care simtim ca suntem din nou copii. Simtim nevoia de a darui si de a primi. Simtim bucuria de a fi impreuna cu cei dragi.

Atmosfera de familie. Sarbatorile de iarna sunt sarbatorile familiei. In jurul bradului si al meselor festive se aduna toata familia, de la strabunici, bunici, copii si nepoti la veri, matusi, unchi... Spiritul sarbatorilor ii reuneste pe toti, fiindca in mod firesc in aceasta perioada ne simtim mai aproape unii de ceilalti. Psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP) ne introduce in atmosfera sarbatorilor: "Zapada, cadouri, miros de cozonac si sarmale, oameni forfotind incolo si incoace dupa cumparaturi, zambete, joc, dar si nervi si multa agitatie... Doar o parte din ceea ce se vede in preajma Sarbatorilor de iarna. Dincolo de toata alergatura si preocuparea ca pregatirile sa iasa dupa cum ne dorim, exista in aceasta perioada «ceva» care incepe sa fie simtit de fiecare persoana – adult, adolescent, copil. Fie ca-i spunem Spiritul Craciunului, Mos Craciun, Sarbatori de iarna... acest «ceva» cuprinde o stare aparte, in care «magicul» ce exista in fiecare dintre noi isi face aparitia, amintindu-ne si reamintindu-ne de vremuri parca demult uitate, de capacitatea de a ne bucura impreuna cu ceilalti, de a impartasi emotia si placerea de a darui si de a primi, de a-i imbratisa pe cei dragi".

Din nou copii. Intreaga vanzoleala de Sarbatori este pentru adult o reconstituire a unei parti din copilarie. Numai ca e o reconstituire care ne permite sa traim rolul parintilor si simultan pe cel al copilului. Si poate ca "vinovati" sunt Mos Nicolae si Mos Craciun, care ne aduc mai aproape de copilul din noi. De Sarbatori ne reamintim cum, candva, cu totii am trecut prin atmosfera asteptarii a "ceva" magic. De ce este atat de puternic acest spirit al Sarbatorilor? "Pentru ca pune in miscare emotii si trairi pe care le-am simtit copii fiind in mod spontan, autentic. Pentru ca se constituie intr-o punte de legatura intre prezent – trecut – viitor (simtim in prezent ceea ce am simtit in copilarie si stim ca la anul urmeaza sa vina din nou). Pentru ca starea pe care ne-o aduce Mos Craciun este o stare familiara: recunoastem iubirea, caldura, atentia, bucuria asteptarii venirii Mosului prin ochii adultului si prin trairea copilului din noi si impreuna cu ceilalti", considera psihologul Stefania Nita.

Energie pozitiva. In aceasta perioada din an, in jurul nostru pluteste multa energie pozitiva. De aceea, in preajma Sarbatorilor se poate intampla ca starile conflictuale sa cunoasca o diminuare a intensitatii, iar persoanele dificile din familie sa aiba disponibilitatea de a fi mai deschise fata de ceilalti, remarca psihologul Stefania Nita. Dar pe de alta parte aminteste si celalalt aspect, in care starile tensionate si dificultatea de a relationa capata o intensitate mai mare, astfel incat lucrurile sa devina si mai greu de suportat de catre cei din jur.

De preferat este sa nu ii evitam pe cei dragi si apropiati oricat de dificil ar fi sa interactionam cu ei, ne sfatuieste psihologul nostru. In masura in care putem intelege ce se intampla cu ei este posibil sa diminuam tensiunile existente prin a fi impreuna. Conform zicalei "primul pas este mai greu de facut, dar cineva trebuie sa-l faca", daca simtim ca putem face acest pas catre cei cu o atitudine dificila fara sa ne tensionam ori sa ne stricam dispozitia pe care o avem, atunci conflictele se pot diminua. Astfel, Sarbatorile pot deschide punti de refacere a relatiilor deteriorate de-a lungul timpului. In aceasta perioada apare si fenomenul de posesiune: in familiile traditionale, parintii le pretind copiilor sa petreaca Sarbatorile numai impreuna. Ceea ce nu este tocmai bine. Ne putem bucura si alaturi de alte persoane dragi noua.

Oricum, Sarbatorile dureaza mai multe zile si putem impaca pe toata lumea: o zi la parinti, o zi la socri, alta zi acasa cu prietenii. "Este bine sa mergem si la parinti, si la prieteni, dar tot la fel de bine este sa gasim si o jumatate de zi pentru noi insine, sa stam pur si simplu sa ne odihnim, sa facem ce ne place", ne recomanda psihologul Stefania Nita. Ea ne asigura ca nu e greu, in masura in care dorim sa ne aplecam asupra a ceea ce simtim noi. In preajma Sarbatorilor apare fenomenul de a ne neglija pe noi insine, de a ne pune in plan secund si de a uita sa ne intrebam: "Eu ce simt nevoia sa fac?". Ei bine, aceasta intrebare nu trebuie ocolita si, mai mult decat atat, este bine sa tinem cont de propriul raspuns.

MOS NICOLAE. Darurile pe care le facem in aceasta perioada trebuie sa pastreze si sa confirme magia Sarbatorilor, in sensul de a fi adevarate surprize. Cadoul sa fie ceva ce stim ca partenerul/partenera sau copilul isi doreste de mult timp si iata ca dorinta i-a fost indeplinita de Mosul.

IMBRATISARI. Pe langa cadourile "practice" (aparatura casnica, imbracaminte etc.), este necesar sa fim atenti si la dorintele celor dragi. Este o buna ocazie sa aratam copiilor si partenerilor nostri ca stim ceea ce isi doresc si ca avem disponibilitatea de a fi langa ei, de a veni in intampinarea implinirii dorintelor lor. Si, pe langa cadoul propriu-zis, cel mai important este sa daruim imbratisarea si sarutul care sa spuna "te iubesc".
Sfatul psihologului
De Sarbatori, psihologul Stefania Nita ne sugereaza sa incercam pe cat posibil sa lasam grijile deoparte, sa uitam de micile rautati de zi cu zi. Nu e greu sa facem toate acestea. Trebuie doar un strop de atentie la noi insine, la ceea ce se intampla cu ceilalti, la mici lucruri. Sa ne uitam la parintii nostri, la copiii nostri, la zambetul lor, la sclipirea aparuta in ochi in momentul cand beculetele din pom se aprind. Sa ascultam colinde. Sa savuram mirosul cozonacilor si al sarmalelor. Sa ne bucuram de acel "La multi ani!" cu care suntem intampinati cand deschidem usa. Toate aceste emotii alcatuiesc spiritul Sarbatorilor. Daca reusim sa le observam si sa le punem cap la cap ne vom face cel mai frumos dar de Craciun. Ne vom umple sufletul cu bucurie.
"Cel mai important beneficiu pe care ni-l aduce cura Sarbatorilor impreuna cu cei dragi este hranirea sufleteasca. Impodobind bradul, decorand casa, facand cumparaturile impreuna ne hranim cu acea stare de comuniune. O stare in care putem fi concomitent impreuna cu cei dragi si impreuna cu copilul din noi. O stare in care putem darui si primi, dincolo de cadouri, bucurie, apropiere, caldura, un schimb de emotii care circula intre noi si ceilalti hranindu-ne reciproc."
  • Stefania Nita, psiholog la CPAP
  • ×