x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sarcina şi omega 3

Sarcina şi omega 3

de Georgeta Licsandru    |    30 Oct 2008   •   00:00

Femeile însărcinate trebuie să mănânce ton, cod, macrou sau hering de patru-cinci ori pe săptămână. Grăsimile din peşte sau acizii graşi omega 3 contribuie la formarea sistemului nervos al fătului.



Somonul contribuie la dezvoltarea sistemului nervos al fătului

"Femeile însărcinate nu mănâncă suficient peşte, ceea ce poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fătului. Dieta obişnuită acoperă doar 30%-40% din necesarul de omega 3. De aceea, creşterea aportului de omega 3 este esenţială în cazul gravidelor. Pentru aceasta trebuie exploatate toate sursele de omega 3. Pe lângă peştele gras oceanic, femeile însărcinate trebuie să mănânce seminţe de in, ulei de in, de rapiţă, nuci, alune", arată prof. Alexandre Lapillonne de la Secţia de nutriţie a Spitalului Saint-Vincent de Paul din Paris.
Potrivit nutriţioniştilor, pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului cei mai buni sunt acizii graşi omega 3 cu lanţ lung din peştele gras de apă rece: macrou, ton, hering, cod, sardine, somon. Uleiul de in, de rapiţă, nucile sau alunele conţin acizi graşi esenţiali omega 3 cu lanţ scurt. Dacă viitoarea mamă este tânără şi sănătoasă, atunci organismul ei poate transforma acizii graşi omega 3 cu lanţ scurt din uleiurile vegetale în acizi graşi cu lanţ lung, asemenea celor din peşte. Prof. Alexandre Lapillonne recomandă femeilor o dietă bogată în acizi omega 3 încă înainte de a rămâne însărcinate. Aceasta va permite gravidei să-şi facă o rezervă pentru perioada de sarcină când ea are nevoie de o cantitate mai mare de omega 3.

×
Subiecte în articol: omega alimentaţie sănătoasă