x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Singura lui preocupare: umple şi goleşte pahare la infinit

Singura lui preocupare: umple şi goleşte pahare la infinit

de Carmen Preotesoiu    |    30 Iun 2011   •   21:00
Singura lui preocupare: umple şi goleşte pahare la infinit

"E dureros sa stii ca pe copilul tau il doare ceva si timp de cinci ani sa nu poata sa spuna: «Ma doare burta». Cateodata, ma gandesc ca ar trebui sa fac mai multe pentru fiul meu. Atu­nci cand vrea ceva si noi nu-l in­te­le­gem, ne ia de mana, se uita in ochii tai si trebuie sa-mi dau seama ce vrea. Ma rog lui Dumnezeu sa-mi dea pute­re sa pot lupta pentru el." Asa isi in­ce­pe po­vestea Marieta Zamfir. Este o ma­ma tanara. Soarta a facut ca viata ei, ­si asa grea, sa fie chinuita si de su­ferinta uriasa pe care o poarta fiul ei, Alexandru. Un copil de 6 ani care traieste in lumea lui, umpland si golind pahare, apoi avand grija sa le alinieze ca cel mai priceput mester, in linie dreapta. Dupa luni bune in care mama a observat ca Alexandru nu reactioneaza la nici un gest, nu vorbeste, nu se bucura, a hotarat sa mearga cu copilul la spital. A ajuns la Bucuresti, la Spitalul "Marie Curie". Acolo a aflat diagnosticul: ADHD, tulburare de spectru autist, intarziere mintala grava si intarziere in dezvoltarea limbajului. "Am fost lasata sa ma chinui, ca nu au vrut sa-mi faca cezariana. Am nascut dupa 16 ore de travaliu. Alex era invinetit, nu a tipat, nu a plans. Creierul nu i-a fost oxigenat. Si nici nu a fost pus la aparatul de oxigenare. Eu cred ca din cauza asta e copilul meu asa", se plange femeia.

De dragul baiatului, mama a hotarat sa ramana in Bucuresti. A locuit intr-un depozit de candele si de lumanari, o incapere cu geamuri sparte in care cei trei se chinuiau cu speranta ca sedintele pe care cel mic le facea cu un psiholog si cu un logoped, o data pe saptamana, il vor pune pe picioare. Progresele nu prea se vedeau. Copilul ar fi avut nevoie de terapie intensiva, de ore intregi de lucru. Banii insa, extrem de putini, o impiedicau pe mama sa plateasca o echipa de specialisti care sa faca te­rapie ABA cu copilul ei. Nici cei doi ani, timp in care doctorii de la Bucuresti i-au recomandat baiatului injectii pentru creier nu a adus oaresce imbunatatiri. Mama a mers din doctor in doctor, a cumparat medicamente aduse din Germania, a trecut copilul pe tratament homeopat. Alexandru continua sa fie agitat, sa planga, fara sa aiba vreun motiv, sa nu vorbeasca. "Am inceput si eu sa mai lucrez cu el. Am vazut cum lucrau cu el la Centrul «Harap Alb», unde l-am dus in Bucuresti. Acum ma recunoaste, stie ca sunt mama lui. Dar tot in lumea lui este. Daca, de exemplu, mergem intr-un magazin, se linisteste instantaneu, daca ii pun in mana un borcanel cu iaurt, musai de culoare mov. Acelasi borcanel mereu. Altfel nu se linisteste. Si poate sta asa, uitandu-se la iaurtul ala, si doua ore", explica femeia comportamentul copilului.

Dupa doi ani de stat in Bucuresti, femeia a fost nevoita sa se intoarca in provincie. Barbatul a inceput sa joace pu­­tinii bani care le intrau in casa la jo­curile de noroc, sa o bata. Intre timp, in viata lor a mai aparut o fetita perfect sanatoasa. Mama a hotarat sa se mute la parintii ei. Munceste acum cu ziua, la camp, ca sa poata strange bani pentru a reveni in Bucuresti. Isi doreste sa inchirieze o camera si sa continue vizitele la psihologi, la logopezi. Pentru o perioada scurta, Alexandru a mers si el la gradinita. Mama, de dragul lui, desi baiatul habar nu avea ce se intampla cu el, le-a facut la toti copiii costumatie de arlechin pentru serbare. Pentru a lupta pentru fiul ei, mama de 28 de ani are nevoie de noi. Sa-i fim alaturi!

Prea scump pentru puterile ei
Alexandru are nevoie de recuperare. Terapia ABA, atat de necesara copiilor autisti, costa peste 1.000 de euro pe luna. Pentru cei care vor sa fie alaturi de copil, pe numele mamei lui, Zamfir Marieta Gina, la Bancpost Bucuresti, sucursala Berceni, s-au deschis urmatoarele conturi:
– in lei:RO09BPOS81107948985RON01
– in euro:RO41BPOS81107948985EUR01
Pentru mai multe detalii, mama lui Alexandru poate fi contactata la numarul de telefon: 0724.183.316.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete