x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Slănic Moldova – recomandări terapeutice (VIDEO)

Slănic Moldova – recomandări terapeutice (VIDEO)

26 Sep 2018   •   17:19
Slănic Moldova – recomandări terapeutice (VIDEO)

Nu întâmplător stațiunii balneo-climaterice Slănic Moldova i s-a pus supranumele de „perlă”. Perlă a Moldovei. Este – și o spunem în deplină cunoștință de cauză – cea mai prețioasă destinație de turism balnear și de recuperare din întreg spațiul estic al României. Și că este așa ne-o probează și istoria ei seculară, și mărturiile celor care și-au tămăduit afecțiuni cronice apelând la curele interne și externe cu apele ei minerale, ca și la plimbările în aer liber, într-un regim de cruțare.

Despre ce istoria locului și despre importanța rolului său în recuperarea pacienților de azi, ne vorbește dna dr Irina Perju, medic specialist recuperare și balneoterapie de la Secția Sanatorială de Recuperare, Medicină și Fizică și Balneoclimatologie.

Dna dr. Irina Perju, vă propun să începem de la prezentarea câtorva repere din istoria stațiunii Slănic Moldova. Sau, cum se obișnuiește să se spună, „să începem cu începutul”…

Dr. Irina Perju – Slănic Moldova este un loc cu o istorie aparte. A fost menționat pentru prima dată în 1757, într-un hrisov prin care proprietarul, Constantin Racoviță, dăruiește întreaga vale a Slănicului epitropiei Sf. Spiridon din Iași. Serdarul Mihalache Spiridon descoperă primul izvor în anul 1801; în memoria serdarului, acest izvor poartă, astăzi, numele Mihai. În 1808, 12 familii de țărani sosesc de la ocnele de sare, urmând să îngrijească izvoarele tămăduitoare și pe cei veniți la cură. Aflăm pentru prima dată pe hartă această stațiune la 1840 și o descoperim sub numele „Feredeiele Slnicului”. Primele testări chimice terapeutice au loc în anul 1852, iar în 1887 încep lucrările de sistematizare a stațiunii, construindu-se hoteluri, vile, Cazinoul și Inhalatorul, poduri. Are loc regularizarea cursului Slănicului și captarea izvoarelor prin instalații moderne.

Prin ce este renumită stațiunea în ceea ce privește recuperarea?

Dr. Irina Perju – Prin combinarea optimă a mijloacelor moderne de electro-kineto-terapie, pneumoterapie și hidroterapie – mijloace pe care le regăsim în baza sanatorială de tratament, mijloace utilizate cu profesionalism de colectivul de aici. Aceste mijloace sunt combinate optim cu factorii naturali terapeutic din zonă, mă refer la cele peste 20 de izvoare, la climatul sedativ de cruțare, de tip intramontan depresionar, ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și în ioni negativi. Slănic Moldova se află pe versantul estic al Carpaților Răsăriteni, într-o vale adâncă protejată de versanți împăduriți. Astfel, stațiunea e ferită de vânturile puternice. Temperatura medie a anului este de 18 grade și ne bucurăm de ierni mai călduroase și veri răcoroase. La Târgu Ocna există un climat de microsalină, iar cei care vin la Slănic Moldova pot beneficia si de această salină, aflată la 18 km distanță. În această zonă, ne bucurăm de o lipsă totală de alergeni; celor care suferă de afecțuni respiratorii li se indică regiunea în mod special. Mai avem o concentrație crescută de aerosoli, sodiu, calciu, clor si radiu. Umiditatea se află în parametrii optimi pentru cei cu afecțiuni respiratorii, fiind între 60-80%, iar presiunea atmosferică este constantă, 731 mm colHg. Practic, mecanismul de acțiune este prin stimularea centrilor respiratori într-un mod fiziologic, concentrația bioxidului de carbon din aerul salinei depășind cu mult concentrația existentă în aerul atmosferic.

Crenoterapie la Slănic Moldova

Să vorbim despre principala formă de tratament pe care o pot experimenta turiștii/ pacienții, aici, la Slănic Moldova: crenoterapia. Care este sfatul medicului?

Dr. Irina Perju – ..................................

Citește mai departe despre RECOMANDĂRI TERAPEUTICE LA SLĂNIC MOLDOVA (vezi VIDEO)

×