x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Snacks care dă dependenţă

Snacks care dă dependenţă

de Cristina Andreea Calin    |    21 Aug 2008   •   00:00
Snacks care dă dependenţă

Aditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, făcîndu-vă să mîncaţi din ce în ce mai multe. În timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sănătatea va avea de suferit.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Aditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, făcîndu-vă să mîncaţi din ce în ce mai multe. În timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sănătatea va avea de suferit.

 
Star Snack cheese sînt "snacks din porumb cu gust de caşcaval" care au în com­poziţie: "făină de po­rumb, ulei vegetal, pudră de caş­caval 1,5%, proteine din lapte, za­hăr, zahăr invertit, făină de orez, sare, stimulatori de aromă: mono­sodiu glutamat E 621, inozinat de sodiu E 631, guanilat de sodiu E 627, arome na­turale şi identic naturale (n.r. – artificiale), coloranţi: annatto E 160b, paprika extract, turmeric E100". 100 de grame de snacks au o valoare energetică de 2190 kj/ 530kcal, proteine 5 g, carbohidraţi de carbon 53 g, din care zaharuri simple 4 g, grăsimi 33 g, din care saturate 15 g, fibre alimentare 2,5 g, sodiu 0,6 g.

 
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind "de tip snaks obţinut din făină din porumb, uleiuri vegetale, zahăr şi zahăr invertit (amestec de glucoză-fructoză), aditivi alimentari, potenţiatori de aromă, co­loranţi". În urma analizei ingrdientelor rezultă că snacksurile au un profil nutri­ţional profund dezechilibrat, cu un mare exces de glucide şi grăsimi în special saturate, foarte periculoase pentru sănătate.

nociv. Această compoziţie imprimă produsului şi o foarte mare densitate energetică, 530 kcal/ 100 de grame de produs. Glucidele determină şi o încăr­cătură glicemică mare, care agresează pancreasul endocrin, pro­vocînd mari fluctuaţii ale glicemiei. Aditivii alimentari fo­losiţi la obţinerea produsului ana­lizat conferă adictivitate snacksului, determinînd un consum excesiv al acestora, de­zechilibrînd componenţa alimen­telor, care ar trebui să intre în diete sănătoase. De asemenea, produsul conţine surse de proteine din lapte, sodiu ascuns (sare, E 621, E 631, E 627).

 

Concluzii

În urma analizei compo­ziţiei, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu boli cardio şi cerebrovasculare, suferinzilor de dislipidemie şi hipertri­gli­ceridemie, sufe­rinzilor de maladii neurode­generative (Parkinson şi Alzheimer), bolnavilor de cancer. Persoanele care suferă de diabet şi cele cu rezistenţă la insulină vor consuma snacksurile numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele alergice la proteinele din lapte trebuie să îl testeze în prealabil pentru a vedea care este reacţia orgasnismului la aditivii alimentari folosiţi. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea de sare pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de 6 g pentru un adult.

×
Subiecte în articol: bun de consum