x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SOLUŢIE - Seminţele şi stresul

SOLUŢIE - Seminţele şi stresul

de Georgeta Licsandru    |    29 Sep 2008   •   00:00
SOLUŢIE - Seminţele şi stresul

Mâncaţi zilnic 30-40 g de seminţe de floarea-soarelui. Acestea conţin vitamine din complexul B şi magneziu, necesare pentru menţinerea bunei dispoziţii. Totul este să nu facem excese, pentru că seminţele îngraşă.



Mâncaţi zilnic 30-40 g de seminţe de floarea-soarelui. Acestea conţin vitamine din complexul B şi magneziu, necesare pentru menţinerea bunei dispoziţii. Totul este să nu facem excese, pentru că seminţele îngraşă.

Seminţele de floarea-soarelui reprezintă un aliment care poate atenua stresul prin conţinutul său de vitamine din grupul B, vitaminele A, E şi minerale (magneziu, potasiu, fier). Seminţele de floarea-soarelui conţin mai multe vitamine din grupul B decât soia şi mai multă vitamina B5 decât germenii de grâu. De asemenea, în seminţe se găseşte de şase ori mai mult magneziu decât în pâine. Magneziul este necesar pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a celui nervos. Alături de magneziu, seminţele ne oferă doze bune de seleniu şi zinc.

Energie pentru după-amiază
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că gustarea de după-amiază poate consta dintr-o mână de seminţe de floarea-soarelui. Aşa vom avea energia necesară pentru partea a doua a zilei. Atenţie, însă, excesele sunt interzise! 100 g de seminţe ajung la 580 de calorii/100 g. Iată o comparaţie cu alte alimente în privinţa numărului de calorii. 100 g de seminţe de floarea-soarelui conţin la fel de multe calorii ca 800 g de orez brun, 300 g de carne slabă, 100 g de ciocolată, 100 g de nuci, 200 g de pâine.

Din cauza caloriilor, seminţele de floarea-soarelui nu sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze. Nutriţioniştii apreciază seminţele de floarea-soarelui pentru conţinutul de proteine. Aceste seminţe conţin aproximativ 45% proteine. Acestea se apropie ca valoare nutritivă de proteinele de origine animală, de aceea  ne sunt de ajutor mai ales în zilele de post.

Grăsimi şi proteine
Seminţele conţin 45%-50% grăsimi, astfel se ex­pli­că numărul mare de calorii. Aceste grăsimi consti­tuie unul dintre atuurile seminţelor. Spre deosebire de grăsi­mile saturate de origine animală, care cresc nivelul colesterolului, grăsimile vegetale din seminţe scad nivelul colesterolului şi previn apariţia bolilor car­dio­vasculare. "Trebuie să mâncăm seminţele crude, în nici un caz prăjite şi sărate. Prin prăjire, în seminţe apar substanţe toxice. De asemenea, adaosul de sare nu este recomandat, mai ales pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare", ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimen­ta­re.

×