x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet SOLUŢIE/Vitamina B12 şi depresia

SOLUŢIE/Vitamina B12 şi depresia

de Oana Antonescu    |    18 Dec 2008   •   00:00

Secretul bunei dispoziţii stă în vitamina B12. Cu atât mai mult vârstnicii, care sunt mai predispuşi la depresie, ar trebui să pună pe masă carne, peşte gras, crustacee, ouă, iaurt şi brânză, alimente bogate în vitamina B12.



Veţi avea o atitudine mai optimistă dacă la micul dejun mâncaţi câte un ou
Foto: stockxpertcom

Vitamina B12 este foarte importantă pentru buna funcţionare a creierului. Ea contribuie la producerea mielinei, substanţă ce formează învelişul neuronilor şi ce contribuie la conducerea impulsurilor nervoase. În consecinţă, persoanele care au carenţă de vitamina B12 pot dezvolta tulburări cerebrale, de la depresii şi până la demenţe.

EFECT ANTIDEPRESIV
Cercetătorii de la University of Werstern Australia au arătat că vitamina B12 poate fi un tratament eficient al depresiei în special la vârstnici. Ei au explicat că această vitamină reduce nivelul unui aminoacid din sânge numit hemocisteină. Un nivel crescut al hemocisteinei în sânge are un efect nociv asupra creierului, provocând tulburări de dispoziţie. Acest aminoacid este implicat şi în apariţia bolilor cardiovasculare. La studiul oamenilor de ştiinţă australieni au participat aproape 4.000 de bărbaţi vârstnici care au suferit episoade depresive. Cercetătorii au descoperit că cei care aveau un nivel foarte ridicat de hemocisteină în sânge erau cu 70% mai predispuşi la depresie. După administrarea de suplimente cu vitamina B12, starea psihică a bărbaţilor s-a îmbunătăţit, potrivit studiului.

NECESARUL ZILNIC
Necesarul zilnic de vitamina B12 este de 1,5 micrograme în cazul unei persoane adulte, dar gravidele au nevoie de o cantitate zilnică de 2 micrograme. Vitamina B12 se găseşte în principal în produsele de origine animală: carne, ficat, scoici, stridii, crabi, dar şi în ouă sau produse lactate. Fiindcă aceste alimente lipsesc din dieta vegetarienilor, carenţa de vitamina B12 este frecventă la aceştia. Dar şi soia poate asigura un nivel optim de vitamina B12 dacă este consumată zilnic.

Alimente              Cantitate de vitamina B12
Ficat la grătar                    61 microgr/100 g
Stridii crude                     16,5 microgr/100 g
Hering afumat                  14,4 microgr/100 g
Inimă de vită                    13,5 microgr/100 g
Ton la cuptor                   10,9 microgr/100 g
Scoici fierte                      10,2 microgr/100 g
Crab                                  7 microg/100 g
Gălbenuş de ou               4,7 microgr/100 g

×