x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sperietoarea de ciori din farfurie

0
Autor: Florin Condurateanu 09 Sep 2008 - 00:00

Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă.A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi.



Lungă vreme o serie de teorii de largă circulaţie puneau la zidul infamiei o serie de alimente pe care le considerau crimă şi pedeapsă. Rechizitorii peste rechizitorii făcute de mari medici, care arătau cu deget acuzator că o serie de alimente trebuie cît mai atent evitate fiindcă fac furtuni în organism. A mai înaintat medicina şi adesea s-au mai lărgit cătuşele cele strînse aprig pe faima unor alimente şi ele au început să nu mai fie percepute ca diavoli întunecaţi. Nu s-a ajuns chiar la faza de a transforma aceste alimente mult hulite în dive strălucitoare către care să se îndrepte toată atenţia publicului, dar nici perso­najele de smoală nu mai sînt. Nu mai sînt prezentate ca Iago.  


Oul

Un exemplu în privinţa schimbării macazului, cu care erau privite unele alimente acum o vreme, este oul. Cum suna actul de acuzare la adresa oului? Oul este cel mai periculos depozit de colesterol. Că în gălbenuş s-a strîns doldora de colesterol şi că să mănînci ouă cît mai rar. Iar cei cu proces de ateroscleroză, deci cu hipertensiune şi boli de inimă, chiar aveau o anume interdicţie la ouă, fiindu-le permise unul-două pe săptămînă. Între timp, ştiinţa n-a mai îmbrăcat în acuzaţii oul, ba a declarat că oul este foarte hrănitor. În gălbenuşul de ou se găsesc cele mai valoroase proteine din punct de vedere calitativ. E drept însă că gălbenuşul are ceva mai mult colesterol. Dar să nu se uite că, în realitate, cam 70% din colesterolul existent în organismul omului este fabricat de propriul ficat.  Deci majoritatea colesterolului vine din propria producţie de cole­sterol şi doar 25-30% din colesterol este adus din alimentaţie. Tocmai de aceea medicamentele împotriva colesterolului mărit se referă,  pe de o parte, la inhibarea producţiei de colesterol a ficatului, iar alte medicamente îşi  propun să micşoreze absorbţia de colesterol în intestin.  Revenind la recomandări, omul e bine să mănînce unul-două ouă fierte sau sub formă de ochiuri româneşti în apă, la două-trei zile. E bine ca ouăle să fie bătute în ciorbă şi în mîncare. Albuşul de ou este mai puţin nutritiv şi unora le provoacă alergii.  


Cafeaua

A fost o vreme în care pe cele mai spurcate liste alcătuite de medicină privind alimentele periculoase se găsea şi cafeaua. Se zicea că ceştile de cafea lovesc în inimă, în vase, în tubul digestiv. Cu timpul, criticile medicinei la adresa cafelei s-au mai îmblînzit şi astăzi cafeaua chiar nu mai figurează pe tabelele cu alimente periculoase. Cardiologia rosteşte clar următorul sfat: omul poate bea cafea, dar să se oprească dacă, după un număr de ceşti cu cafea, inima începe să fîlfîie şi pare că o ia la alergătură. Cînd omul simte că a atins pragul de palpitaţii date de cafea, nu-şi mai face altă ceaşcă.  


Untul

Era o vreme în care untul era prezentat ca un înger făcător de bine în toate cele. Mai nou însă medicina spune că trebuie să existe şi o frînă cu care să domolim consumul de unt. Mai ales adulţii trebuie să înţeleagă că untul are multe grăsimi. Dar el se poate consuma fără exces, fiindcă untul conţine vitamine liposolubile. Oricum, ceva trebuie să evităm, să nu se prăjească mîncăruri şi carne în unt, fiindcă el este mai gras decît uleiul şi produce mai multe acroleine rele în urma prăjirii. Margarina trebuie însă evitată. Nu amintim decît că primarul New York-ului a interzis folosirea margarinei în peste 20.000 de localuri şi cofetării din marea metropolă americană.


Legumele şi fructele

Un alt slogan se află pe buzele tuturor. Trebuie să mănînci cît mai multe legume şi fructe. E adevărat că ele sînt recomandate datorită bogăţiei în vitamine şi microelemente. În plus, zahărul cel mai bun pentru organism (glucidele) este cel conţinut de fructe şi legume.  Iată şi un alt argument în favoarea legumelor şi fructelor.  Ele conţin fibre vegetale care facilitează tranzi­tul intestinal, ştiut fiind că unul dintre necazurile omului modern este constipaţia. Dar nici consumul de-a valma de legume şi fructe nu este o scofală. Pentru oamenii sănătoşi sînt recomandate legume proaspete sub formă de salate, pentru oamenii bolnavi e bine ca legumele să fie prelucrate în mîncăruri şi ciorbe. Copiii trebuie să mănînce din belşug fructe. Dar oamenii graşi trebuie să tragă frîna de mînă în consumarea în exces a fructelor, fiindcă ele sînt bogate în zahăr şi aduc destul de multe calorii.


FIBRE. Pentru oamenii cu suferinţe ale tubului digestiv nu sînt recomandate următoarele legume: varză, castraveţi, ridichi. Acestea conţin fibre mai rezistente la acţiunea fermenţilor digestivi, deci produc balonări, crampe, chiar şi crize de bilă.


RECOMANDĂRI. Una dintre legumele binevenite este dovlecelul, căci el se digeră uşor şi este gustos. Sînt agreate de medicină şi următoarele legume: salata verde, ardeii graşi, broccoli. Roşiile sînt bune, dar pentru cei care au avut criză de pietre la rinichi e bine ca roşiile să fie curăţate de coajă şi de seminţe. Usturoiul este foarte binevenit pentru cei cu afecţiuni cardiovasculare. Şi fructele trebuie folosite din plin, dar şi aici cu discernămînt. Cei suferinzi de co­lite de fermentaţie e bine să-şi prepare fructele sub formă de compot sau ca mere la cuptor.


PREPARATE TRADIŢIONALE. E bine ca omul să mănînce tot mai multe mîncăruri tradiţionale, mîncăruri gătite după obiceiurile locului, cu alimente şi carne existente în zona natală. Pentru că de generaţii şi generaţii organismul omului s-a acomodat cu carnea animalelor ce cresc în ţara lui, care pasc iarbă de pe pămîntul locului de baştină. Şi să nu uităm că există vorba aceea “mîncarea ca la mama acasă” şi lăuda­tul permanent al plăcintelor făcute de bunica, ce ne delectau copilăria.
Citeşte mai multe despre:   alimente,   sînt,   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...
Serviciul de email marketing furnizat de