x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sport de familie

21 Mar 2005   •   00:00

  • de LIANA HAINAROSIE
  • ARMONIA TRUPULUI
  • O data ce vremea se imbunatateste ne dorim sa petrecem cat mai mult timp in aer liber. Parcurile sunt cea mai buna alegere. Aici ne putem destinde si face miscare. Una dintre formele de miscare este mersul pe role. Locurile ideale pentru practicarea acestei activitati sunt Parcurile Herastrau, Tineretului, Titan.

    Musculatura mai ferma

    Pe role pot merge atat copiii, incepand cu varsta de 4-5 ani, adultii, dar si batranii, daca starea fizica le permite. Practicarea corecta a acestei forme de miscare are efecte benefice asupra sanatatii noastre. Este, in primul rand, o modalitate de combatere a sedentarismului si de imbunatatire a formei fizice. Mersul pe role este si un bun antrenament pentru a ne dezvolta echilibrul. De asemenea, contribuie la intarirea articulatiilor genunchilor, a soldurilor, a coloanei lombare, conduce la cresterea mobilitatii acestora si la dezvoltarea, in special, a musculaturii coapselor, abdominale si dorso-lombare, ne spune dr. Gabriel Panait, medic specialist in medicina sportiva, de la Ambulatoriul pentru Sportivi Bucuresti – Centrul Medical Vitan. Rolul bratelor este acela de a ne ajuta sa ne mentinem echilibrul si de a amortiza eventualele cazaturi.

    Prin mersul pe role ne marim rezistenta la efort si putem da jos kilogramele in plus, daca asociem aceasta activitate cu igiena alimentara. Intr-o ora de mers pe role consumam in medie 300 kcal. Fiind un sport care se desfasoara in aer liber, activitatea pulmonara creste, plamanii sunt mai bine ventilati. El este benefic si pentru aparatul cardiovascular, fiindca antreneaza inima. Pentru a ne mentine in forma ar trebui sa ne dam pe role macar de trei ori pe saptamana, cate o ora, ne spune dr. Gabriel Panait. Pentru cei carora le vor lipsi patinajul si schiul in anotimpul calduros, mersul pe role este o excelenta forma de suplinire a acestor sporturi.

    Doctorul Gabriel Panait ne sfatuieste ca, inainte sa ne dam pe role, sa facem o incalzire de aproximativ 10-15 minute, constand in rotiri ale gleznelor, mainilor, coatelor, aplecari fata/lateral, flexii/extensii ale capului, umerilor, bratelor, gambelor.

    SFATURI. Echipamentul pe care il folosim trebuie sa cuprinda cotiere, genunchiere si casca. Rolele trebuie sa permita picioarelor sa stea comod, iar imbracamintea nu trebuie sa fie stransa pe corp, pentru a nu impiedica buna circulatie a sangelui. In timpul efortului, cat si dupa terminarea acestuia trebuie sa ne hidratam si sa alegem apa plata in locul celei carbogazoase. Trebuie sa ne ferim sa avem la noi obiecte contondente, care ne-ar putea rani. Rolele vor fi alese in functie de nivelul nostru, incepator, mediu, avansat, ne spune dr. Gabriel Panait.
    ×
    Subiecte în articol: role armonia trupului