x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sportivul dărâmat de cancer osos

Sportivul dărâmat de cancer osos

de Preoteșoiu Carmen    |    Carmen Preotesoiu    |    14 Iun 2012   •   17:15
Sportivul dărâmat de cancer osos

Nu s-a dat inlaturi cand a simtit ca trebuie sa isi urmeze pasiunea. Asa s-a facut ca singur a invatat sa cante la chitara acustica. Si-a descarcat cursuri de pe internet, a privit sute de filmulete in care se prezentau tehnici de cantat, ca dupa ani de practica sa ajunga sa performeze in formatia liceului Matei Basarab la care invata. De 11 ani face arte martiale, este bursier la scoala si mai nou cocheteaza si cu fotografia. Tare mandra-i mama sa cand povesteste realizarile fiului ei de 17 ani. Vorbele insa, i se impleticesc neputincioase, sub valvataia gandurilor si a zbuciumului ce il simte de aproape o luna de zile. S-a intamplat ca in timp ce juca baschet, sa simta o durere la umarul stang. Catalin nu i-a dat prea multa atentia si isi amintea de ea, doar cand furnicaturile din brat il impiedicau sa-si satisfaca pasiunea penstru sport. Mama i-a dat cu un unguient pe baza de plante, care, in timp, si-a probat eficienta. Imediat durerea disparea, iar adolescentul isi vedea nestingherit de treburi. Dupa cateva zile insa, jena aceea iar aparea si-i punea pe toti pe ganduri. 'Am hotarat sa mergem la medicul pedriatru. Intrasem la banuieli. Am fost trimisi pentru analize la spitalul “Grigore Alexandrescu'. Medicii ne-au spus in urma radiografiei efectuate ca ar exista niste modificari ale structurii osoase', povesteste mama copilului, Daniela Nita.

In tara, i s-ar amputa mana

Drumurile la spitale au inceput sa se inteteasca. Au urmat analize multe facute la “Victor Babes', apoi si la “Marie Curie', unde biopsia a dat peste cap intreg universul pe care Catalin si-l facuse pana atunci. Copilul a fost diagnosticat cu cu Osteosarcom osteoblastic 1/3 superioara humerus stang, altfel spus cancer osos. Cine ar fi crezut ca un copil sanatos, puternic, sportiv, cu atata pofta de viata avea sa duca dupa el povara unei boli atat de 'rare si de grave', dupa cum spune mama lui. Si, de parca nu era suficient, medicii le-au spus parintilor ca pe langa diagnosticul pus, exista suspiciunea, conform investigatiilor imagistice, ca plamanii lui Catalin sa fie si ei invadati de celule canceroase. Din acel moment, baiatul a inceput sa faca parte din aceia care stau ore intregi pe un pat de spital, cu branula in mana, in timp ce otrava menita sa-i omoare celulele rele, sa-i curga prin vene. Catalin a pus chitara deoparte. Nici la scoala nu mai merge. 'Trebuie ferit de raceli, de complicatii, ne-au spus medicii', ne explica mama. Saptamana viitoare trebuie sa inceapa cea de-a doua cura cu citostatice. Pe prima a trecut-o cu bine, 'organismul lui e puternic, nu a mai fost bolnav pana acum. Ma rog sa il ajute Dumnezeu sa treaca peste toate cele 10 cure cu citostatice si sa putem ajunge in faza de a fi operat. Din pacate, in Romania, tehnica medicala existenta nu permite o operatie conservatoare de membru, cu garantia indepartarii integrale a tesuturilor afectate. Din acest motiv, singura varianta este o operatie intr-o tara europeana. In Romania, mai mult ca sigur ca i s-ar amputa membrul superior stang. Din cauza ca operatia poate fi efectuata si in tara, din pacate insa nu se tine seama si de modul in care ar putea fi facuta, ne este aproape imposibila obtinerea formularului E112, formular care ne-ar ajuta la decontarea unor cheltuieli de catre statul roman'. Vocea mamei curge trist, ca un fior rece ce-i strabate inima. Nu e timp insa de disperat. In mintea femeii alta cale nu exista decat aceea de a izbandi in fata necazului.

Mama il invata mereu sa creada in reusita

De cand au auzit de boala, parintii lui Catalin au inceput sa ia la rand fiecare pagina pe care au gasit-o pe internet legata de diagnosticul copilului lor. Insusi baiatul a cautat care sunt reactiile adverse la tratamentul pe care il urmeaza. Mama nu il lasa nici o clipa sa deznadajduiasca. 'Mereu vorbim despre cautarea solutiilor, avem o problema, trebuie sa o rezolvam cu bine', asa ii spune mereu. “Dumnezeu ne va fi alaturi si tu trebuie sa crezi asta', il indeamna mama. Si Catalin crede. Si lupta. Stie ca trebuie sa ajunga neaparat la o clinica din Germania sau Austria, acolo unde a auzit ca sansele lui de a se face bine sunt mari, stie de asemenea ca are nevoie de bani, de oameni care sa-i fie alaturi.

Impreuna putem sa il ajuta!

Costurile operatiei peste hotare se ridica la aproximativ 70.000 de euro. Pentru cei care vor sa il sprijine pe Catalin sa ajunga in strainatate, la BCR, sucursala Izvor, pe numele mamei, Nita Daniela, s-au deschis urmatoarele conturi:

-in lei: RO75RNCB0081070354180001

-in euro: RO48RNCB0081070354180002

Pentru mai multe informatii mama lui Catalin poate fi contactata la numarul de telefon: 0723.626.514

×