x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Start la jogging

28 Mar 2005   •   00:00


  • de LIANA HAINAROSIE
  • ARMONIA TRUPULUI
  • Joggingul este cea mai accesibila forma de miscare in aer liber si cea mai raspandita activitate fizica gen fitness. Este o modalitate la indemana oricui de a evita sedentarismul si imbatranirea fizica, dar si psihica. Pentru jogging avem nevoie doar de o pereche de adidasi si haine comode. Dar, chiar daca joggingul este cel mai accesibil mijloc de miscare in aer liber, doctorul Gabriel Panait, medic specialist in medicina sportiva, de la Ambulatoriul pentru Sportivi Bucuresti – Centrul Medical Vitan, ne sfatuieste sa fim atenti la eforturile intempestive, explozive, maximale, mai ales in lipsa de antrenament, fiindca ele nu sunt favorabile si nici indicate pentru o stare precara de sanatate.
    De aceea este indicata cresterea gradata a nivelului de efort.

    Efort dozat

    Daca avem probleme de sanatate si nu cunoastem nivelul optim de efort, doctorul Panait ne spune sa consultam medicul. In cursul sedintei de jogging trebuie urmata succesiunea mers–mers rapid–jogging propriu-zis.

    Joggingul este un excelent mijloc antistres si de relaxare. Ca exercitiu aerob, el trebuie practicat regulat, minimum 2-3 ore pe saptamana, in 3-6 sedinte. Prin jogging aproape toata musculatura, dar si articulatiile corpului sunt puse in miscare. Amelioreaza capacitatea de efort si intareste sistemul cardiorespirator si neuromuscular.

    Longevitate

    Practicarea joggingului este recomandata tuturor categoriilor de varsta. "Pentru copii, joggingul contribuie la dezvoltarea armonioasa. La varstele a II-a si a III-a, joggingul in parc, in jurul blocului imbunatateste starea de sanatate, rezistenta la efort, previne bolile de inima, imbunatateste nivelul grasimilor sangvine si conduce la cresterea longevitatii. Pentru fiecare din aceste categorii, miscarea trebuie dozata in functie de gradul de antrenament si de starea sanatatii", ne spune doctorul Gabriel Panait.

    Joggingul mentine tensiunea arteriala, greutatea corporala si densitatea osoasa, dar tonifica si musculatura corpului. In cazul unui exces alimentar, joggingul ne ajuta sa dam jos kilogramele acumulate daca revenim si la un regim alimentar normal.

    RECOMANDARI. Doctorul Gabriel Panait ne sfatuieste sa dam importanta "incalzirii" de la inceputul sedintei de jogging. Astfel se vor face cateva exercitii de stretching, de punere in miscare a muschilor si a articulatiilor inainte de efort. De asemenea, este recomandat ca incetarea efortului sa fie lenta si sa ne hidratam atat in timpul efortului, cat si dupa terminarea acestuia. Pentru a ne mentine in forma, putem merge si la sala de fitness, pentru ca fitnessul si joggingul se asociaza perfect.

    ×
    Subiecte în articol: joggingul jogging armonia trupului