x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ştefania, fetiţa cu esofag de 1 mm. Numai o operaţie costisitoare, la o clinică din Germania, o mai poate salva

Ştefania, fetiţa cu esofag de 1 mm. Numai o operaţie costisitoare, la o clinică din Germania, o mai poate salva

de Simona Lazar    |    23 Oct 2013   •   18:33
Ştefania, fetiţa cu esofag de 1 mm. Numai o operaţie costisitoare, la o clinică din Germania, o mai poate salva

De când s-a născut, Ştefania Dumitraşcu nu a trăit nici o zi fără durere. De mai bine de 4 ani, o funcţie vitală nu poate fi împlinită decât în condiţii extreme şi dureroase. Datorită “atreziei de esofag” cu care s-a născut – practic, esofagul ei are doar... 1 mm!! – nu poate înghiţi aproape nimic, doar lapte şi supe strecurate... Hrănirea este pentru ea un Everest de urcat în fiecare zi.

Sunt numai câteva mii de copii care s-au născut cu această boală. “Leacul” este o operaţie riscantă şi costisitoare. Iar familia Ştefaniei vă cere ajutorul, pentru ca, într-o zi, să se transforme în realitate visul Ştefaniei de a muşca dintr-n măr, de a mânca o prăjitură, de a se bucura cu adevărat de gustul mâncării.

Primele informaţii despre Ştefania şi despre cazul ei special le-am primit de la bunica ei, Niculina Dumitraşcu, din Adunaţii-Copăceni, judeţul Ilfov. Ea mi-a povestit despre încercările eşuate de dilatare a esofagului, despre o primă operaţie, care din păcate nu a avut rezultatul dorit, ca şi despre perspectiva unei noi operaţii specializate la o clinică din Germania, pentru care costurile estimate sunt de 22.000 de euro, la care se adaugă cheltuielile de drum, de cazare a însoţitorilor micuţei, de hrană şi... altele, care e posibil să intervină. Pentru Ştefi şi familia ei, această sumă e de neatins... dacă nu se vor găsi suflete bune, care să lase un obol pentru sănătatea fetiţei. “Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să putem strânge banii pentru operaţie, dar din păcate parcă lumea este prea mica pentru o sumă aşa de mare. Veniturile noastre sunt derizorii şi abia reuşim să-i putem cumpăra miraculosul lapte praf – suportă doar un anume brand (n.n.) – să putem plăti tratamentele şi toate cele necesare micuţei... Ştefania are nevoie lunar de 19 cutii de lapte praf... În toţi aceşti ani, am făcut tot posibilul, am cheltuit tot ce-am agonisit, am cerut ajutorul rudelor, prietenilor, dar acum nimeni nu ne mai poate ajuta”, spune cu amărăciune bunica.
Chiar nimeni? Dar dv., cei care citiţi? Aţi vrea să fiţi, printr-un gest simplu, prietenii şi binefăcătorii Ştefaniei?

Operaţia, ultima şansă
Operaţia pe care trebuie să o facă acum, nu este prima încercare de aceste fel, pentru Ştefi. Ea a mai fost supusă, în trecut, unor intervenţii. “A fost operată în România fără succes, apoi esofagul ei a fost refăcut în Germania. Totul ar fi trebuit să fie bine dar... întoarsă în România, Ştefi a fost supravegheată de un medic care nu a depistat la timp problema care începuse să o afecteze... Stările de vomă dese la fiecare masă, scăderea în greutate nu au putut convinge medicul că Ştefi are o problemă gravă. A pus un diagnostic - ”Reflux gastro-esofagian” – şi pentru asta a fost tratată aproape trei ani. În acest timp, micuţa noastra se simţea din ce în ce mai rău. Disperaţi, am apelat clinica din Germania unde Ştefi a fost operată. Diagnosticul a fost dur: Stenoză esofagiană. Stenoza apăruse în timp. Dacă atunci ar fi intervenit un medic cu dialataţii ale esofagului, ar fi fost o minune. Din păcate, a fost depistată prea târziu, când esofagul ei se strânsese atât de tare încât ajunsese să aibă doar 1 milimetru. Disperaţi, la recomandarea unor prieteni, am apelat pentru dilatări ale esofagului la un medic minunat de la spitalul “Marie Curie”, care a vrut cu toată inima să intervină să ne ajute. Era însă prea târziu! A încercat de zece ori să facă dilatarea esofagului. Fără succes! Aşa că, s-a decis: intervenţia chirurgicală este din nou necesară! A fost un şoc pentru noi şi trebuia să luăm repede o decizie. În ţară, pentru o astfel de operaţie, ni se garanta o reuşită de 50%. Nu puteam accepta riscul atât de mare de a distruge, poate definitiv, esofagul Ştefaniei! La clinica din Germania, şansele sunt de 100% să reuşim, dar costurile sunt prea mari pentru noi. 22.000 de euro!” În momentul de faţă, Ştefania are un diagnostic complex, cu multe afecţiuni asociate: “Stenoză esofagiană, Hernie hiatală, Reflux gastroesofagian, Hipotrofie staturo-ponderală, Anemie feripriva”.

Pentru donaţii
Cei care doresc să se alăture cauzei Ştefaniei, o pot face donând în conturile deschise pe numele: Niculina Dumitraşcu la ING BANK, Sucursala Giurgiului (Bucureşti), astfel: pentru lei – Cod IBAN: RO 12 INGB 0000 9999 0160 0322; pentru euro – Cod IBAN: RO 54 INGB 0000 9999 0163 2255, Cod SWIFT: INGBROBU.


×
Subiecte în articol: boli rare apel umanitar