x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

16 Iul 2009   •   00:00

16 iulie 2009



LACTATE
În perioada 01-10.07.2009, inspectorii de la protecţia consumatorilor Vaslui au desfăşurat controale la produsele alimentare, oprind de la consum peste o tonă de lactate. În timpul verificărilor efectuate s-au constatat lipsa menţiunilor privind ingredientele, existenţa menţiunii "Nu conţine conservanţi" la produsele care fac parte din categoria pentru care este interzisă utilizarea conservanţilor, utilizarea denumirii de "UNTAR", denumire care poate induce consumatorii în eroare că produsul este unt, lipsa din denumirea produsului a menţiunilor "integral standardizat" sau "semidegresat".

LITORAL
La data de 13 iulie, inspectorii sanitar-veterinari au controlat 46 de unităţi de alimentaţie publică. Principalele deficienţe descoperite în urma verificărilor au fost cele privind depozitarea produselor alimentare, nerespectarea regimului termic, a principiilor de compatibilitate privind depozitarea produselor alimentare şi igiena necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare. Sancţiunile aplicate de inspectori au constat în 23 de amenzi în valoare totală de 105.500 de lei. Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800.826.787 şi poate fi apelat de cetăţenii aflaţi pe litoral.

AMENZI

Inspectorii Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au aplicat, în urma acţiunilor de control desfăşurate în perioada 3-9 iulie, sancţiuni în valoare de 423.250 RON şi au reţinut de la comercializare 126 kg de legume şi fructe. Amenzile au fost aplicate pentru comercializarea alimentelor expirate, nerespectarea normelor stabilite privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, ambalarea necorspunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului
şi valorificării.

STUDIU
Copiii care se participă online la jocuri ce promovează alimentele şi băuturile sănătoase vor alege astfel de produse, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani. Raportul a arătat că, în ultimii 40 de ani, numărul copiilor obezi s-a triplat în SUA, arătând că expunerea media este cea care a favorizat această situaţie gravă. Televiziunea este principalul vinovat pentru că a promovat produse nesănătoase, bogate în calorii şi grăsimi. De aceea, ei cred că tot media, de data aceasta online, poate schimba obiceiurile alimentare ale copiilor, prin jocuri care să le arate cum să mănânce sănătos.

×
Subiecte în articol: bun de consum